Boeren verrassen koks 's Heeren Loo in Bedum met ingrediënten hutspot

Eén van de boeren overhandigt een kist met uien aan een kok van 's Heeren Loo. Foto: Bram Noordhuis

De cliënten en medewerkers van ‘s Heeren Loo in Bedum werden woensdag verrast door de komst van een grote tractor met een goedgevulde laadbak. Die werd pontificaal op de stoep voor het gebouw geparkeerd. De koks werden door vier regionale agrariërs uit de keuken opgetrommeld om alle ingrediënten voor het maken van vele pannen hutspot in ontvangst te nemen.

Lammert Westerhuis, Anita Noordam, Dries Swagenberg en Henk Roseboom hadden naast wortelen, uien, aardapelen en metworsten ook zuivel bij zich voor een lekker toetje.

Dutch Food Week

De komst van de boeren had te maken met de actie van boeren en tuinders om voedsel uit te delen tijdens de Dutch Food Week. Om daarmee duidelijk te maken dat aan het Nederlandse voedsel hoge eisen worden gesteld. Consumenten kunnen volgens de agrariërs daarom beter kiezen voor het Nederlandse product. Dat scheelt ook nog eens een hoop geld wat betreft het transport.

Op de Nationale Groente- en Fruitdag deelden boeren en tuinders op verschillende plekken in Nederland kisten vol groente, fruit en andere producten uit. Hiermee vragen zij ook aandacht voor het belang van gezond, gevarieerd en betaalbaar voedsel.

‘Gelukkig is het in Nederland goed geregeld’

De agrariërs trokken onder andere langs ziekenhuizen, scholen, sportverenigingen, gemeentehuizen en woongroepen. „Vers en gezond voedsel is niet overal ter wereld vanzelfsprekend, maar gelukkig is het in Nederland goed geregeld,” vertelt LTO-voorzitter Dirk Bruins. „We willen op deze dag producten van Nederlandse bodem met anderen delen en het gesprek aangaan over het belang van gezond eten nu en in de toekomst. Achter het verse en gezonde voedsel op ons bord schuilt een verhaal. Dat verhaal begint op het boerenland om de hoek. Maar dat verhaal wordt veel te weinig verteld. Met deze actie brengen we daar verandering in.”

Tijdens de Dutch Food Week staan genieten van Nederlandse voeding, voedselproductie en innovatie centraal. Dit jaar is het thema ‘de positieve kracht van ons voedsel’. Zo tonen boeren hoe zij continue investeren in manieren om nog duurzamer voedsel te produceren. Ook laten ze zien hoe ze de biodiversiteit bewaken en energie opwekken voor ons allemaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland
menu