Dag van de Zuiderlopsterweg met wandeling, theater, live muziek en fotowedstrijd. Werkgroep voor veiliger overgang presenteert zich

Het vorige zomer geplaatste hek met de smalle doorgang wordt niet veilig genoeg geacht. Foto: Bram Noordhuis

De wandeling door de landerijen van Loppersum naar Eenrum en weer terug wordt op zaterdag 4 juni een bijzondere. De Dag moet de Zuiderlopsterweg moet het populaire onverharde pad weer eens goed op de kaart zetten, vinden de initiatiefnemers.
Lees meer over
Eemsdelta

Het eeuwenoude kerkenpad dreigt namelijk te verdwijnen in verband met veiligheidseisen aan de spoorlijn Groningen-Delfzijl die het pad doorkruist. Ondanks de petitie die vorig jaar ruim 800 keer is ondertekend en ondanks de adhesiebetuigingen van vele lokale bedrijven en organisaties waaronder de Stichting Oude Groninger Kerken en Landschapsbeheer Groningen.

Om het veelgebruikte wandelpad nog eens extra onder de aandacht te brengen kunnen wandelaars op 4 juni genieten van live-muziek, voordrachten, lezingen en informatieve kramen in de historische kerken van Loppersum en Eenum. Onderweg komen ze verrassende wetenswaardigheden en een toneeluitvoering tegen.

Er zijn voordrachten van Marjoleine de Vos (schrijver, dichter en NRC-redacteur) en Reint Wobbes (historicus en voormalig secretaris van de Stichting Oude Groninger Kerken). De muziek wordt verzorgd door Evert Scholte (gitaar en zang); Fred Tuinder (orgel); Ger Warink van Hail Gewoon; Hermien Hoekstra (dwarsfluit)en Mare Medley (gitaarduo).

De theatervoorstelling wordt gespeeld door Rederijkerskamer Sappho uit Loppersum.

Onverhard pad 800 jaar oud

De Historische Vereniging Loppersum stelt dat de Zuiderlopsterweg zeker 800 jaar oud is. De club heeft de gemeente Eemsdelta en ProRail erop gewezen dat het een historische blunder zou zijn om dit kerkenpad op te heffen.

‘Toch heeft de gemeenteraad van Eemsdelta afgelopen januari een besluit genomen waardoor het allesbehalve zeker is dat de spoorwegovergang aan de Zuiderlopsterweg blijft bestaan’, constateert de vereniging.

ProRail en de gemeente Eemsdelta willen wel meewerken aan het openhouden van de Zuiderlopsterweg, maar stellen een voorwaarde. Alleen als er dankzij burgerinitiatieven oplossingen worden aangedragen die een ongelijkvloerse spoorwegkruising haalbaar maken, zijn ze bereid er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Het vorig jaar aangebrachte hekwerk dat ervoor zorgt dat er geen autoverkeer meer langs kan, wordt onvoldoende geacht.

Een groep inwoners van de voormalige gemeente Loppersum zoekt nu naar mogelijkheden om een veilige overgang voor voetgangers te realiseren. De Dag van de Zuiderlopsterweg is het evenement waarmee deze werkgroep zich presenteert.

Fototentoonstelling en fotowedstrijd

In de Petrus en Pauluskerk in Loppersum kunnen deelnemers en belangstellende zich laten informeren over de activiteiten van de organisaties die dit initiatief ondersteunen.

Verder is er een tentoonstelling te zien van foto’s van Loppersum en Eenum en omgeving. In samenwerking met Fotoclub De Wiemers is er een fotowedstrijd waaraan iedereen kan meedoen. De foto moet aandacht besteden aan de Zuiderlopsterweg en omgeving. De mooiste foto’s zijn op 4 juni ook te zien in de kerk van Loppersum. De eerste prijs ilevert € 50,- op. De winnaars van de eerste, tweede en derde prijs krijgen de foto op A3-formaat afgedrukt op een aluminium ondergrond. Foto’s kunnen tot 28 mei worden ingestuurd naar: zuiderlopsterweg@gmail.com.

De voordrachten, optredens en andere activiteiten vinden tussen 11:00 en 16:00 uur plaats in de Andreaskerk in Eenum en de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. De Stichting Oude Groninger Kerken ondersteunt dit initiatief door de kerken ter beschikking te stellen.

Nieuws

menu