Theaterdirecteur Daniël Wever stelt in vijf weken programma samen voor De Molenberg in Delfzijl

Daniël Wever moest na de uitgestelde beslissing over de nieuwbouw vol aan de bak. Foto: David Woltinge

Directeur Daniël Wever van Theater de Molenberg in Delfzijl heeft zich snel over de teleurstelling van de uitgestelde beslissing over de nieuwbouw heen gezet. In vijf weken tijd realiseerde hij een compleet seizoensprogramma.
Lees meer over
Eemsdelta

Vanwege de steeds maar oplopende bouwkosten is de beslissing over nieuwbouw van het nieuwe cultuurgebouw, dat ook onderdak gaat bieden aan de bibliotheek, naar achteren geschoven. ,,Dat is natuurlijk een dikke teleurstelling, maar ik had dat besluit wel verwacht”, vertelt Wever. ,,Het wordt te duur. Aannemers geven geen offertes voor iets verder vooruit meer af. De beslissing over het definitieve ontwerp valt nu in het najaar.”

Wever heeft aldoor geroepen dat 1 juni eigenlijk te laat was voor een definitief fiat. ,,Het kwam me dus aan de ene kant goed uit dat wethouder Meindert Joostens directeur Ilona Ebels van de bibliotheek en mij al op 17 april heeft geïnformeerd. Ik ben opgelucht dat er duidelijkheid is. En dat we nog een heel seizoen in De Molenberg kunnen blijven. We hadden nog niet definitief een alternatief onderkomen. We waren uitgegaan van tijdelijke huisvesting.”

Enorme klus

Wever kon op donderdag 18 april om 08.00 uur aan de bak om voorstellingen voor zijn theater te boeken. ,,Normaal gesproken doen we de programmering van oktober tot februari, zo’n vijf maanden. Nu is het gelukt in vijf weken een programma te realiseren. Een enorme klus, ook voor de administratie die het ticketsysteem op moest zetten.”

Rare dag

,,Het is ontzettend druk geweest. Heel veel contact met impresario’s en boekingskantoren. Veel tournees zaten al vol. Maar er waren ook genoeg die nog wel een maandag of een vrijdag vrij hadden. Heel langzaamaan begonnen we de agenda te vullen. En ik ben absoluut niet ontevreden met wat er nu staat. 95% is rond. We hebben de kwaliteit weten te behouden. Af en toe hebben we een voorstelling op een wat rare dag, maar we hebben hem wel. In alle genres hebben we een goed programma: toneel, cabaret, musical, kindervoorstelling en theaterconcert.”

,,We starten op 16 september met Veldhuis & Kemper. We hebben twee avonden met de nieuwe voorstelling van Bert Visscher, Freek de Jong komt. Ik ben er best trots op. Onze vaste culturele verenigingen, zoals Laomas en de Eemsmond Big Band hebben ook weer hun avond. Die van de EBB wordt trouwens extra speciaal. Ze hebben Lee Towers te gast.”

Australische engel

,,We hebben veel cabaret, met onder andere Pieter Derks. Ellen ten Damme komt langs met een theaterconcert en sopraan Mirusia Louwers, de Australische engel van André Rieu, geeft een kerstconcert. We hebben goede toneelstukken kunnen vastleggen en ook een aan te bevelen bijzondere avond: The Stones tegen The Beatles. Het publiek wordt daarbij gescheiden in twee kampen. Bekende namen als Syb van der Ploeg en Harry Sacksioni werken daaraan mee. Op het gebied van jeugdvoorstellingen hebben we De Kameleon en ook de Groningstalige avonden met Tiktok Tammo en Alex Vissering staan op het programma. Ik verwacht verder veel van het toneelstuk gebaseerd op Het geheime dagboek van Hendrik Groen.”

Kaartverkoop van start

De online kaartverkoop begint op vrijdag 27 mei om 10.00 uur voor abonnees en vrienden van het theater. Vanaf maandag 30 mei om 10.00 uur kan iedereen reserveren. De brochure verschijnt in september.

In het laatste seizoen in het theater wordt het een en ander aangepast. Alle entreeprijzen zijn nu inclusief garderobe en pauze- of einddrankje. Bij kindervoorstellingen en bluesconcerten zijn er geen pauzedrankjes.

Nieuws

Meest gelezen

menu