De 'ongemakkelijke leegte' die de gesloopte kerk in Garsthuizen achterliet wordt gevuld (met een nieuwe 'kerk')

Het ontwerp voor de voormalige kerklocatie in Garsthuizen. Foto: BureauVanEig.

Voor de voormalige kerklocatie in Garsthuizen is een voorlopig ontwerp gemaakt waarvoor de bakstenen en kerkramen van de voormalige kerk gebruikt zullen worden.
Lees meer over
Eemsdelta

De kerk van Garsthuizen moest in 2015 gesloopt worden vanwege instortingsgevaar, meldt Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Dorpsbewoners verenigd in Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen zetten zich jarenlang in voor het behoud van de kerk, die al sinds 1992 niet meer gebruikt werd door kerkgangers. Tevergeefs, ‘vanwege de deplorabele staat van het gebouw, het ontbreken van een monumentale status en van voldoende geld’.

De kerklocatie is sinds 2015 in het bezit van SOGK en sindsdien is nagedacht over een nieuwe invulling, zo schrijft de stichting. ‘Er ligt nu een voorlopig plan klaar met een ontwerp van architect Marjolein van Eig. Sinds de afbraak van de kerk in 2015 bleef het dorp met een ongemakkelijke leegte achter. Het ontwerp van Van Eig geeft het dorp weer een hart.’

Herinnering

‘Het ontwerp herinnert aan de vroegere kerk, vertelt het verhaal over de archeologische ondergrond en maakt het monumentale graf van de adellijke familie zichtbaar. Ook in het landschap zal de contour van het nieuwe ontwerp een herinnering aan de kerk zijn.’

Oude bakstenen en kerkramen

De bakstenen die gebruikt zullen worden zijn afkomstig uit de voormalige kerk, net als de grote kerkramen. Het hergebruik van deze oude materialen was een duidelijke wens van de dorpsbewoners van Garsthuizen en Startenhuizen.

Nieuws

Meest gelezen

menu