Experimenteel concert met moderne muziek op carillon Hippolytuskerk in Middelstum. Combinatie handspel en automatisch spel

Henk Veldman op op het Hemony-carillon in Middelstum. Foto: Eigen foto

Beiaardier Henk Veldman geeft zondag 7 november een experimenteel concert op het Hemony-carillon van de Hippolytuskerk in Middelstum. Handspel wordt daarbij gecombineerd met automatisch spel van het carillon.
Lees meer over
Eemsdelta

Henk Veldman heeft voor de carillonbespeling van zondag een programma vol hedendaagse muziek gemaakt. Een flinke uitdaging, omdat veel moderne muziek is gebaseerd op een steeds terugkerende baslijn, met technisch ingewikkelde ritmes. Dit maakt het voor de beiaardier, die een stokkenklavier gebruikt, onmogelijk alles te spelen waarom de muziek vraagt. Hij heeft immers ook ‘slechts’ twee handen.

Marten Lenstra van de Commissie Hemony Beiaard Middelstum bedacht een oplossing voor deze complicerende factor. De (bas)delen die Veldman niet kan spelen worden via de automaat tot klinken gebracht.

Daarmee krijgen de klokken er flink van langs: ze worden van beide kanten bespeeld.

Het programma duurt van 14.00 tot 15.00 uur.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu