Inwoners Woldendorp en omliggende dorpen kunnen mede-eigenaar nieuwe Dörpswinkel worden

Een aantal leden van beide besturen: v.l.n.r.: Will Witte, Albertina Jager, Pauline Bouma, Theo Nijland, Tinie Buiter, Hiltjo ten Have en Bertha Bosker. Foto: Bram Noordhuis

Voor een bedrag tussen de honderd en duizend euro kunnen inwoners van Woldendorp en omliggende dorpen een beetje supermarktbaas worden. Ze zijn dan mede-eigenaar van de coöperatieve Dörpswinkel Woldendorp e.o. Die lijkt er per 1 sepember te gaan komen.
Lees meer over
Eemsdelta

De huidige eigenaren van de dorpssupermarkt Troefmarkt, de familie Bouma, willen er al een tijd mee stoppen. Daarmee zou de enige winkel in het dorp verdwijnen. De inwoners laten het er echter niet bij zitten. Samen hebben zij de schouders eronder gezet en een coöperatie opgericht om in hetzelfde pand, aan de A.E. Gorterweg 28, een dorpswinkel te realiseren.

1 september voorlopige koopovereenkomst

„We zijn er eigenlijk al een paar jaar mee bezig,” vertelt Theo Nijland van het oprichtingsbestuur van de stichting die het pand wil gaan kopen. „Als stichting willen we het gaan beheren en verhuren. We hebben al toezeggingen van diverse aard, zoals fondsen en de gemeente, maar wachten nog op een substantiële bijdrage van één groot fonds. Daarmee zijn we nog steeds in gesprek. Het is nog even afwachten. Maar we hopen op 1 september de voorlopige koopovereenkomst te tekenen.”

Begroting ruim 4 ton

De aankoopsom is rond de 175.000 euro, maar dat is lang niet toereikend voor de plannen van de stichting. „We gaan natuurlijk verbouwen, de koel- en vriesvitrines moeten vervangen worden en we willen honderd zonnepanelen op het dak. De totale begroting bedraagt ruim vier ton.””

De dorpswinkel heeft verschillende functies die de stichting wil behouden. „De dagbesteding van Wilhemina blijft. Mensen met een verstandelijke beperking runnen de winkel nu voor een belangrijk deel. En ook de Steunstee, die gehuurd wordt door de gemeente, blijft. Die willen we later nog uitbreiden met een serre. Het pand heeft ook echt een dorpshuisfunctie. Hier ontmoeten de mensen elkaar.”

Beetje smeuïgheid in het dorp

Een tijd lang is er gezocht naar een nieuwe ondernemer. „Maar dat werd uiteindelijk gecanceld door Spar Nederland. Zo zijn we op het idee gekomen om de winkel in een coöperatieve vorm door te zetten. We hebben als dorp eerder vijf jaar zonder winkel gezeten. En daardoor weten we inmiddels hoe kaal het dan wordt. Vooral voor de oudere inwoners zou het een enorm gemis zijn. De winkel ligt naast het nieuwe dorpsplein en die combinatie willen we er graag in houden. Dat zorgt voor een beetje smeuïgheid in het dorp.”

Nijland is blij met de medewerking van de huidige huurders van het pand, de familie Bouma. „Zij wilden in februari al stoppen met de Troefmarkt, maar ze hebben toegezegd om zo lang het proces loopt door te gaan. Op die manier kunnen we het naadloos overnemen, met eerst wat kleine aanpassingen aan de kassa’s en en de koeling. We willen een geleidelijke start maken.”

Dertig vrijwilligers

Die start wordt ondersteund door inmiddels dertig vrijwilligers. „De famile Bouma gebruikt de supermarkt als middel voor dagbesteding. Dat betekent dat de deur al om 16.00 uur dicht gaat. Wij willen een supermarkt met volwaardige openingstijden. De dagbesteding blijft, maar de uren eromheen gaan we met vrijwilligers invullen, zodat ook mensen die overdag werken er nog terecht kunnen.”

Voor het runnen van de supermarkt is in december de coöperatie opgericht. Nijland zit ook als secretaris in dat bestuur. „We zijn net gestart met de ledenwerving. Als coöperatie gaan we ook bezig met fondsenwerving. Maar daartoe willen we wel eerst weten of er voldoende draagvlak is in de dorpen. Daarom is het idee ontstaan om iedereen die dat wil een beetje mede-eigenaar te laten worden. De coöperatie heeft in ieder geval al te maken met minder huur- en energiekosten. We streven als stichting naar een zo goedkoop mogelijke huur. Dat gaat straks 40 tot 50 procent schelen.”

Beetje op de landelijke toer

Nijland is ervan overtuigd dat de nieuwe dorpswinkel een goede kans maakt om te overleven. „We mikken niet alleen op Woldendorp, maar ook op klanten uit Borgsweer, Termunterzijl en Termunten. Dan gaat het al gauw om 1500 inwoners. In Termunterzijl hebben ze niet zo lang geleden ook de supermarkt verloren. Kijk, we gaan natuurlijk niet concurreren met supermarkten als de Aldi en de Albert Heijn, maar de dagelijkse boodschappen zijn hier straks allemaal verkrijgbaar. En we gaan een beetje op de landelijke toer, met regionale producten als groente, fruit, kaas en worst.”

Het is de bedoeling op termijn ook het bestaande postagentschap uit te breiden met een ov-oplaadpunt.

De leden/mede-eigenaren krijgen straks jaarlijks een rente van 4% in de vorm van een tegoed die besteed kan worden in de Dörpswinkel. Daarnaast zijn alle leden van de Dörpswinkel welkom op de jaarlijkse ledenvergadering. Lid worden kan via een bon in de postbus bij de Troefmarkt, [email protected] of 06 15 10 53 66 (secretaris Theo Nijland).

Nieuws

Meest gelezen

menu