Is De Kronkelaar in Wagenborgen of Zuiderkroon in Hoogezand hét Schoolgebouw van het Jaar? Beide panden zijn genomineerd voor prijs

Kindcentrum De Kronkelaar in Wagenborgen.

Kindcentra De Kronkelaar in Wagenborgen en Zuiderkroon in Hoogezand zijn genomineerd voor de prijs het Schoolgebouw van het Jaar. De award wordt door Architectenweb in oktober uitgereikt.
Lees meer over
Eemsdelta
Midden-Groningen

Beide panden nemen het op tegen Aeres Hogeschool in Almere. De jury, die bestaat uit verschillende architecten, let op de maatschappelijke relevantie van het gebouw en vakmanschap.

De Kronkelaar is ontworpen door Onix Architecten uit Groningen en past volgens de jury in het landschap. ‘De Kronkelaar combineert licht en ruimte met een fijne akoestiek en prettig binnenklimaat. Tussen de lokalen liggen leerpleinen, grenzend aan de centrale hal. Alle groepsruimten hebben een eigen buitenruimte onder het uitkragende dak’, valt in het juryrapport te lezen. Ook vinden de juryleden dat het pand goed aansluit bij de historie en de omgeving van de locatie.

Verbinding tussen interieur en omgeving

Zuiderkroon is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Hierin is een openbare school en een school voor speciaal onderwijs gevestigd. ‘Alle ruimten zijn verbonden via een centraal hart, dat baadt in het licht door dakramen. De klaslokalen zijn licht en hoog en er is steeds de verbinding gezocht tussen interieur en omgeving. De gevel toont opvallend twee lagen: de begane grond is afgewerkt met beton, de verdieping met handgemaakte groen-blauwe tegels’, valt in het rapport te lezen.

Nieuws

menu