Maud Visscher en Danara Stoppels Nederlands indoorkampioen atletiek. Beide uit Holwierde en beide op het onderdeel kogelstoten

Maud Visscher (links) en Danara Stoppels met hun medailles. Foto: Bram Noordhuis

Maud Visscher (16) en Danara Stoppels (18) uit Holwierde zijn beide Nederlands kampioen kogelstoten geworden in Apeldoorn.
Lees meer over
Eemsdelta

Het is een unieke gebeurtenis dat twee dames uit hetzelfde dorp in één weekend allebei de nationale titel pakken. En dan ook nog eens in dezelfde discipline. Ze hebben meer overeenkomsten. Danara studeert aan de Johan Cruijff Academy en Maud aan het Johan Cruijff College. Deze opleidingen zijn gericht op het bezig zijn met topsport in combinatie met het volgen van een studie.

De twee meiden krijgen werptraining bij Joop Tervoort, een bekende voormalig Nederlandse topwerper. Zaterdag begon Maud, uitkomend voor AV Fivelstreek, aan haar debuut op een officieel Nederlands indoor kampioenschap. Zij was vantevoren de favoriet om met de winst naar huis te gaan, aangezien zij de ranglijst aanvoert bij de vrouwen onder 18 met een voorsprong van anderhalve meter op de rest.

Toch moest ze het nog maar waar zien te maken. In de eerste ronde zette Maud een afstand neer die onder haar persoonlijk van 14,45 meter lag, maar voldoende bleek voor de winst. In de derde ronde kwamen een aantal werpsters nog gevaarlijk dichtbij, maar Maud antwoordde met een nog verdere stoot van 13,37 meter en stelde hiermee de overwinning en haar eerste Nederlandse titel veilig.

Danara Stoppels, uitkomend voor Groningen Atletiek, mocht zondag de kogelstootring betreden. In de categorie onder de 20 jaar streden 16 meiden om de prijzen, met een kogel van 4 kilogram. Danara kende een moeizame start, maar in haar derde poging stootte ze de kogel naar een nieuw persoonlijk record van 13,75 meter. De concurrentie had hier geen antwoord op, waardoor Danara dus het hoogste podium mocht beklimmen om de gouden medaille in ontvangst te nemen.

Voor Danara was dit het laatste indoorkampioenschap bij de junioren, volgend jaar moet ze zich gaan meten met de senioren. Voor het komende outdoorseizoen zal ze zich voornamelijk gaan richten op het speerwerpen en discuswerpen.

Nieuws

menu