Nieuw boek Hans Beukema: Mayday!! redders in nood.

Hans Beukema met zijn nieuwe boek. Eigen foto

Lees meer over
Eemsdelta

De Delfzijlster auteur Hans Beukema heeft een nieuw boek uitgebracht, Mayday. Het is een meeslepend verhaal dat draait om spectaculaire reddingsacties op zee, zo’n 26 jaar geleden.

Nieuwjaarsdag 1995 werd gekenmerkt door stormweer met uitschieters tot orkaankracht. Diverse schepen riepen de hulp in van reddingboten. In de avond deed zich het haast ondenkbare voor: in een tijdsbestek van slechts enkele uren riepen twee reddingboten zélf de hulp van redders in! Als eerste kwam de reddingboot Gebroeders Luden van Lauwersoog met het alarmerende bericht ‘man overboord’ in de lucht. Hierop vertrokken onmiddellijk Nederlandse reddingboten naar zee. Uit oostelijke richting naderde de reddingkruiser Alfried Krupp van Borkum om aan de zoekactie deel te nemen.

Orkaanbuien maakten de zee tot een heksenketel. Tweeënhalf uur na de het noodsein meldde de 22-jarige vrouwelijke commandant van een Nederlandse marinehelikopter dat haar heli de drenkeling uit zee had gered. De reddingboten keerden hierop de naar hun thuishavens terug. Ook de Alfried Krupp. Kort hierna klonk wederom een mayday in de ether. De noodroep kwam van de Borkumer reddingboot! Naar later bleek was de reddingkruiser gekenterd, helemaal doorgedraaid en weer overeind gekomen. Het schip bevond zich nu volkomen vleugellam in de brekers. De schipper en de machinist werden vermist, de beide andere opvarenden waren zwaargewond. De thuisvarende reddingboten wendden hun steven direct weer naar zee om hun Duitse collega’s te hulp te schieten.

Rasverteller Hans Beukema laat de overboord geslagen Nederlandse redder aan het woord die ruim twee uur een eenzame strijd met de kolossale brekers voerde. Ook brengt hij de lezers haast letterlijk aan boord van de reddende helikopter, waarvan de bemanning een spektakelstuk op de rand van het mogelijke uitvoerde. Hij neemt de lezers ook mee aan boord van de toesnellende Duitse en Nederlandse reddingboten. Op de opgezweepte Noordzee maakten de redders omstandigheden mee als nooit tevoren.

Door een mix van onvoorziene omstandigheden was het de reddingboot van Terschelling (!) die in het Nederlands-Duitse zeegebied kans zag om onder zeer slechte omstandigheden een redder op de deerlijk gehavende en uiterlijk onbemande Alfried Krupp over te zetten.

Hans Beukema laat zijn gehoor de acties van nabij meemaken. Het prachtig uitgevoerde boek Mayday is van het begin tot het eind een meeslepend verhaal waarin de geredde zeeman en de reddende vliegers en zeelieden nadrukkelijk zelf aan het woord komen. Boeiende getuigenissen van moed en doorzettingsvermogen van onbekende helikopterbemanningen en redders op zee.


Mayday: gebonden boek, formaat 21 x 21 cm, 96 pag., 65 foto’s. Verkrijgbaar in de boekwinkel, prijs € 19,50. Of te bestellen bij [email protected] + € 4,00 verzendkosten. (In de gemeente Eemsdelta + € 1,00 verzending).

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu