Papiercorso Appingedam op zoek naar nieuw onderdak voor bouw wagens. 'Ik ben bang dat het tijdperk van de grote corsowagens voorbij is'

Eén van de grote corsowagens in 2018. Foto: EGBERT EUSER

Stichting Damsterdag is op zoek naar en nieuw onderkomen waar de grote wagens voor het papiercorso kunnen worden gebouwd. Sinds jaar en dag gebeurt dat op de boerderij van Jan en Aaltje Dijkema in Marsum, maar daar komt - wegens gezondheidsredenen - een einde aan.
Lees meer over
Eemsdelta

„We moeten dus op zoek naar nieuw onderdak,” vertelt stichtingsvoorzitter Liesbeth van Diedenhoven. „Dat zal waarschijnlijk heel moeilijk worden. Bij Jan en Aaltje hadden we het natuurlijk op een prima manier voor elkaar. Die hebben zelf ook passie voor het corso. Vind maar eens een ander die zo begaan is en ook nog ruimte heeft. Iemand die zijn ruimte beschikbaar stelt krijgt namelijk niet alleen de wagens onderdak, maar ook meteen een heel gezelschap bouwers. Dat wil lang niet iedereen.”

,,Ik ben bang dat het tijdperk van de grote corsowagens voorbij is. Misschien is het wel tijd voor een andere vorm, met kleinere wagens, bolderkarren, skelters en meer loopgroepen. Dan kan er in schuren en onder carports gebouwd gaan worden.”

‘Appingedam is zonder papiercorso niet denkbaar’

Bernard Sienot wil daar nog niet naar toe. Hij spreekt namens de bouwers van de grote wagens, voornamelijk scholen. Sienot ziet op de tweede zaterdag van september graag grote, fraaie wagens met kinderen door het centrum van Appingedam rollen.

„Het is heel vervelend. Appingedam is zonder papiercorso niet denkbaar. Maar juist de grote wagens zijn ook de grote publiekstrekkers. Ik weet dat het moeilijk is om vervangers voor Jan en Aaltje te vinden. Maar toch moeten we een zoektocht starten naar een nieuw onderkomen. Wellicht dat we op een paar plekken mogen bouwen waar één of meerdere scholen terecht kunnen.”

,,Ik zou bij deze een oproep willen doen. Het zou jammer zijn als het op deze manier verloren gaat. Want we hebben met die wagens van gevouwen roosjes van crêpepapier echt iets unieks in Appingedam. Al meer dan honderd jaar.”

Nieuws

Meest gelezen

menu