Ruim honderd gebouwen in Appingedam en Marsum worden 'karakteristiek' zodat ze in aanmerking komen voor subsidie

Foto: Pixabay.

De gemeente Eemsdelta is van plan ruim honderd gebouwen in Appingedam en Marsum de officiële status ‘karakteristiek’ te geven omdat ze ‘historisch waardevol zijn’ en het gebied ‘karakter en identiteit geven’.
Lees meer over
Eemsdelta

Het behoud van de gebouwen is daarom belangrijk, meldt de gemeente.

‘Een karakteristieke status helpt daarbij. Bovendien kunnen eigenaren van deze gebouwen subsidie voor onderhoud aanvragen.’

Met spoed

De gebouwen die worden aangewezen liggen in het beschermde stads- of dorpsgezicht van Appingedam en Marsum. ‘Deze gebouwen waren al beschermd maar voldeden net niet aan de criteria voor subsidie. Dit is aanleiding om in deze gebieden nu met spoed karakteristieke gebouwen aan te wijzen.’

Wethouder Annalies Usmany: ,,We willen de eigenaren van karakteristieke gebouwen faciliteren bij het onderhoud van hun pand. Door de karakteristieke gebouwen nu ook formeel aan te wijzen, kunnen de eigenaren subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor regulier onderhoud zoals schilder- en voegwerkzaamheden. Maar ook voor restauratie en verduurzamen zijn financieringsmogelijkheden”.

Er is een voorlopige lijst gemaakt met gebouwen die op de nominatie staan voor een officiële status als ‘karakteristiek’. Deze lijst is gemaakt door deskundigen op basis van onderzoek. Ook lokale belanghebbende organisaties en inwoners met kennis van erfgoed hebben meegewerkt aan de lijst. Op dit moment staan er ruim honderd gebouwen op.

Meer informatie

De adressen waar het om gaat hebben een brief ontvangen van de gemeente. Zij kunnen de komende zes weken reageren op het voornemen om hun pand karakteristiek te maken. Meer informatie is te vinden op eemsdelta.nl/erfgoed.

Nieuws

Meest gelezen

menu