Sloop restaurant Bolwerk in Appingedam eindelijk van start. Ook bakkerij en cafetaria gaan plat

De eerste happen uit het gebouw zijn genomen. Foto: Bram Noordhuis

Lees meer over
Eemsdelta

‘Eindelijk’, verzuchten enkele voorbijgangers als ze zien dat de sloopwerkzaamheden aan het pand van voormalig Chinees restaurant Sjanghai aan het Bolwerk in Appingedam zijn begonnen.

Het pand staat al jaren leeg en is al lange tijd een rotte kies op één van de mooiste plekken van Appingedam. Er zijn diverse plannen voor gemaakt, maar pas ruim een jaar geleden werd er definitief een ontwerp gemaakt.

De firma Revoort gaat in opdracht van Heuvelman Projecten de sloop uitvoeren. Op de plek van het restaurant worden drie blokken gebouwd met in totaal zes appartementen en vijf grondgebonden woningen.

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: „De sloop van het Chinees restaurant is de start van een algehele verbetering van het hele Bolwerk. De leegstaande bebouwing is al jaren een doorn in het oog. De start van de sloop betekent dat we vooruit kunnen kijken naar nieuwe en aardbevingsbestendige woningen die goed passen in het historische centrum van Appingedam.”

Heuvelman Projecten gaat na de sloop van het restaurant de nieuwe woonblokken bouwen. Deze woningen zijn ontworpen door Adema Architecten. Woonstichting Groninger Huis laat Adema Architecten bovendien een plan maken voor vier huurwoningen op de plek van de voormalige bakkerij en cafetaria De Vesting aan het Bolwerk. De cafetaria verhuist in april 2022 naar het einde van de Dijkstraat, aan het Cleveringaplein, in Appingedam.

Het pand aan het water heeft een rijke geschiedenis. Voordat het Chinese restaurant erin trok. was café Bolwerk van Piet Wieringa een belangrijke uitgaansgelegenheid, waar niet alleen feesten en partijen plaatsvonden, maar ook toneelavonden en boksgala’s voor volle zalen.

Nieuws

Meest gelezen

menu