Tiny Forest bij school in Wagenborgen. Klein, maar zeker geen bosje van niks

Jan Menninga betrok de leerlingen bij het onthullen van het informatiebord. Foto: Bram Noordhuis

Leerlingen van kindcentrum De Kronkelaar hebben donderdag een groot aantal boompjes geplant voor een Tiny Forest op het Groot Bronswijk-terrein in Wagenborgen. Wethouder Jan Menninga onthulde met een groep leerlingen het informatiebord aan de rand van het bos.
Lees meer over
Eemsdelta

Over een paar jaar gaat het een bijzonder gezicht bieden rondom de school. Aan de oostkant staan inmiddels vele Tiny Houses en aan de westkant verrijst een Tiny Forest. Dat is weliswaar een klein bosje, maar het wordt zeker geen bosje van niks. Op een stuk grond van 10 bij 25 meter worden liefst 600 inheemse bomen geplant. Het gaat om 25 soorten, waaronder haagbeuk, kornoelje, ribes, roos, hulst, beuk, vlier en meidoorn.

De bodem van het bos bestaat uit speciaal voorbewerkte grond met stro en compost. Volgens het bij het project betrokken Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) groeien de bomen daardoor sneller. Omdat er drie boompjes op een vierkante meter staan, ontstaat er een concurrentiestrijd tussen de jonge aanplant, die de groei ook gaat bevorderen. Het IVN denkt dat er op die manier binnen een paar jaar een halfvolwassen bos ontstaat.

Het Tiny Forest gaat dienen als ‘buitenlokaal’ waar de leerlingen onder andere veel van de natuur kunnen gaan opsteken. De leerkrachten krijgen allemaal een training van het IVN, dat ook gaat zorgdragen voor het lesmateriaal.

IVN heeft intussen zes van deze buitenlokalen in de provincie Groningen. Die in Wagenborgen is de eerste in Eemsdelta. Menninga maakte duidelijk dat er meer zullen volgen in de gemeente.

Nieuws

menu