Trossen los! | Het beeld van Groningen

Nils Arntsen is een echte zeebonk. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: lesschip.
Lees meer over
Eemsdelta
Stad

Nils Arntsen is een echte zeebonk. De Noorse driemaster Sørlandet uit Kristiansand vaart in 1972 al acht jaar onder zijn leiding. Hij is beroemd. De kast in zijn kajuit puilt uit van de prijzen die hij heeft gewonnen met zeilwedstrijden.

De zongebruinde Arntsen is veel op het dek te vinden, waar hij toezicht houdt op de jongens die door hem opgeleid worden. Op zijn bevel klimmen ze in de touwen of gooien ze de trossen los. Hij kan niet te gehecht aan ze raken, want iedere drie maanden wisselt de bemanning.

Ze bevaren een lesschip met een roemrucht verleden. De Sørlandet, gebouwd in 1927, werd in de Tweede Wereldoorlog per ongeluk door de Russen naar de zeebodem getorpedeerd en kon pas na 6 maanden worden gelicht. Na reparatie nam ze deel aan wereldwijde zeilcompetities. Nu is de Sørlandet in een recordtijd van 11 knopen van Noorwegen naar Delfzijl gezeild.

Sinds april 2022 is er een veerverbinding tussen de Eemshaven en Kristiansand. Veel minder avontuurlijk dan een zeiltocht. Sommige reizigers zouden vast maar wat graag met de Sørlandet zijn meegegaan.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl