Samen met

4-mei herdenking in Loppersum

Dodenherdenkig in Loppersum Foto Chris Bomekamp

In Loppersum worden woensdag 4 mei de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht
Lees meer over
Eemsbode

Vanaf 18.30 uur opent de Petrus & Pauluskerk, waar bezoekers welkom worden geheten met orgelspel. Om 18.45 uur vangt de officiële herdenking aan met de opening door een lid van het Lopster Comité 4-Mei. Deze houdt (mede als vertegenwoordiger van de Stichting Dorpsbelangen Loppersum) een toespraak in het kader van het thema ‘Vrijheid in Verbondenheid’. Van basisschool cbs Roemte zullen leerlingen een voordracht verzorgen.

In een korte lezing zal de op 24 februari 1944 omgekomen Australische piloot Desmon Byrne Snape worden herdacht. Daarna wordt vanaf het Marktplein gestart met de stille tocht. Daarbij zal stil worden gestaan bij het monument ter nagedachtenis aan zeven gesneuvelde Canadese militairen (waaronder Francis Welburn), die enige tijd op de Algemene Begraafplaats in Loppersum hebben gelegen, bij het graf van de Australische piloot Desmon Byrne Snape en bij het graf van de (tijdens de bevrijding van Loppersum) drie omgekomen leden van de familie Nienhuis; moeder Ida, vader Rudolf en jongste zoon Mans.

Bij de plaquette bij het pad naar de joodse begraafplaats zal worden herdacht dat vijftien in Loppersum geboren Joden in Auschwitz of Sobibor zijn vermoord. Stil wordt ook gestaan bij het monument op het zogenaamde Armenlap, waar (op 20 april 1945, de dag van de bevrijding) twee omgekomen leden van de familie Schaaphok begraven liggen. Tenslotte worden de omgekomen verzetsmensen Bouwe Jacob Nieuwenhuis en Foppe Baron bij hun graf herdacht. Aangekomen op het Marktplein zal Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie een koraal ten gehore brengen. De in Loppersum geboren en (op 23 september 1944) op het hoofdstation van Groningen vermoorde spoorwegmedewerker Hendrik Boxma zal tijdens een korte lezing worden herdacht.


De herdenking zal worden vervolgd met een toespraak door wethouder Meindert Joostens die (namens de gemeente Eemsdelta) aansluitend een krans bij het monument zal leggen. Voordat met twee minuten stilte (om 20.00 uur) de slachtoffers van oorlogsgeweld worden herdacht, zal het ‘Taptoe-signaal’ ten gehore worden gebracht. Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie speelt vervolgens het Wilhelmus. Daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het monument. Voor alle kinderen is er een roos beschikbaar.

Na het officiële gedeelte op het Marktplein kan meneen kopje koffie of thee komen drinken in de kerk. Voor de kinderen is er limonade. Bezoekers kunnen dan nog even napraten en de tentoonstelling van foto’s, documenten en voorwerpen bekijken, die georganiseerd is door de Historische Vereniging Loppersum, evenals de tentoongestelde werkstukken van leerlingen van cbs Roemte.

Ook zal er een lijst beschikbaar zijn met de namen van alle slachtoffers die een band hadden met Loppersum. Daaronder degenen die hun laatste rustplaats hebben gekregen in het dorp.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu