Samen met

Bijzonder verhaal Molukse gemeenschap in Museum Stad Appingedam

De Adamistraat is de jaren zestig. Eigen foto

In Museum Stad Appingedam is vanaf zondag 29 mei de expositie Beta Berlayar Jauh (ik vaar weg) te zien. In deze expositie vertelt het museum samen met de Werkgroep Molukse Historie uit Appingedam het bijzondere verhaal van de Molukse gemeenschap in Appingedam.
Lees meer over
Eemsbode

In Appingedam werd eind jaren ‘50 de allereerste Molukse wijk van Nederland gebouwd. Het was een direct gevolg van het besluit van de Nederlandse overheid om in 1951 vele Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands Indische Leger met hun gezinnen naar Nederland te halen, vanwege de politieke problemen in Indonesië.

Adamistraat eerste Molukse wijk in Nederland

De gezinnen werden ondergebracht in barakkenkampen door heel Nederland, zoals in de Carel Coenraadpolder en Mantinge. De algemene verwachting was dat de gezinnen snel weer huiswaarts zouden keren. Na een paar jaar werd steeds meer duidelijk dat hun verblijf een permanent karakter zou krijgen. De Nederlandse overheid besloot daarom eind jaren ‘50 om in diverse Nederlandse steden en dorpen Molukse wijken te bouwen. De eerste kwam in 1959 in Appingedam: de Adamistraat. Daarna begon het ‘ingroeien’, zoals integreren in de officiële documenten van toen werd genoemd.

Vandaag de dag woont ook een deel van de derde generatie nog in deze wijk, met in het centrum de Eben Haëzerkerk die een aantal jaren geleden helemaal is gerestaureerd. Het Molukse verhaal is dus onderdeel van de historie van Appingedam. De tentoonstelling in Museum Stad Appingedam vertelt dit verhaal aan de hand van foto’s, filmfragmenten en objecten uit de Molukse cultuur. De tentoonstelling duurt tot en met 28 augustus.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu