Samen met

Blaupotfeest aan Het Gouden Pand in Appingedam wordt nieuw leven ingeblazen

Het Blaupotfeest in Appingedam. De foto is waarschijnlijk gemaakt tussen 1940 en 1950 en komt volgens de Beeldbank Groningen uit een boek met ansichtkaarten. Foto: Collectie Groninger Archieven

Een historisch verhaal in Appingedam is de aanleiding voor een feest. Een feest dat de herinnering en het mooie verhaal verder vertelt van Jan Blaupot. Een feest op zaterdag 4 juni in de straat het Gouden pand, met vooral aardbeien, kraampjes, muziek en kunst.
Lees meer over
Eemsbode

Jan Blaupot was een rijke koopman en woonde in Appingedam op Gouden Pand 1. Oud geworden, blind en in de laatste jaren van zijn leven had Jan veel verzorging nodig.

De bewoners in Jan zijn straat waren lid van een ‘nabuurschap’. Dit gaf een ieder in de straat de plicht om je buur te steunen en te verzorgen. Jan was alleen en is op zijn oude dag tot aan z’n dood verzorgd door zijn buren.

Jan was daar zo dankbaar voor, dat hij in zijn testament de buurtvereniging 300 gulden na heeft gelaten. Van de rente van de 300 gulden moest elk jaar een aardbeienfeest worden georganiseerd voor alle straatgenoten.

Deze mooie traditie is in 1976 tot een einde gekomen. Een aantal bewoners van het Gouden Pand gaan het Blaupotfeest echter weer nieuw leven in te blazen.

De hele dag (van 9.00 uur tot 17.00 uur) kan men terecht in het Gouden Pand voor verse aardbeien, aardbeienplantjes, aardbeiengebak, tuinboeken en kookboeken.

De dag wordt opgevrolijkt door een aantal muzikanten. In de avonduren is er voor de bewoners rondom het Gouden Pand een kook- en bakwedstrijd finale. Wie heeft het lekkerste aardbeiengerecht gemaakt?

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

Meest gelezen

menu