Samen met

Boerderij Oosterwijtwerd weer ‘Martiniplaza op het platteland’

Alina Kiers en Carmen Schilstra met Jacob Jan van Maren van Eetcafé de Boerderij. Foto: Bram Noordhuis

Alina Kiers en Carmen Schilstra zijn voor het derde jaar de drijvende krachten achter Theater Oosterwijtwerd. Van 2 juni tot en met 24 juli treedt opnieuw een keur aan artiesten op in de grote schuur van Eetcafé Oosterwijtwerd. Freek de Jonge en Bert Visscher komen ook weer langs.
Lees meer over
Eemsbode

Het duo heeft samen de organisatie en de programmering van de 22 voorstellingen op zich genomen. Twee jaar geleden werd Theater Oosterwijtwerd in het leven geroepen om in de anderhalvemeter-periode van het coronatijdperk toch wat leuke optredens aan te kunnen bieden. “We deden het natuurlijk ook om voor onszelf de mogelijkheid tot optreden te hebben,” vertelt Kiers.

De Groninger artiesten doen het in deze ambiance fantastisch

“Maar in eerste instantie was het de bedoeling het publiek weer culturele activiteiten te kunnen bieden. Hier heb je de ruimte. Je kunt makkelijk een royale opstelling maken. Je kunt de zaal helemaal naar je hand zetten. Je bouwt er gewoon een theater in, compleet met licht en geluid. Het is eigenlijk Martiniplaza op het platteland. Maar dan met de kenmerkende huiskamersfeer. Dat is zo gaaf. En weet je wat het mooiste is? De Groninger artiesten doen het in deze ambiance fantastisch. Ze komen in deze setting heel goed tot hun recht. Voor het publiek is het ook heel bijzonder. Je zit bovenop je lievelingsartiest. Je kunt hem of haar bij wijze van spreken zo aanraken. Van het begin af aan hebben we Groninger artiesten afgewisseld met grote namen die hun roots in de provincie hebben of gewoon iets met deze regio hebben. Meteen werd ook al duidelijk dat de Groningers niet onder doen voor die grotere namen. Ze zijn allemaal verrassend goed. Ik ben echt ondersteboven geraakt van de kwaliteit.”


“Het is echt een beetje het ons kent ons-gevoel,” vult Schilstra aan. “De Groninger artiesten passen goed in de knusse sfeer, met bankstellen en tafeltjes. Voor de derde editie gaan we de schuur natuurlijk wel weer heel anders optuigen. Het wordt anders ingericht, maar we proberen wel dezelfde sfeer te behouden.”

Ondanks dat corona op zijn retour is, hebben Kiers en Schilstra de derde editie gewoon doorgezet. “Je moet ook alles ver van tevoren plannen, ” legt Kiers uit. “Maar we gaan natuurlijk ook gewoon door omdat het bij de eerste twee edities zo ontzettend leuk was.”

Het maximale aantal van 150 bezoekers blijft wel hetzelfde. “De mensen moeten wel in de gelegenheid zijn om te kunnen eten, ”verduidelijkt Schilstra. Het is echt een avondje uit. We hebben destijds van de nood een deugd gemaakt, maar de combinatie van een maaltijd en een voorstelling werkt. Het is voor iedereen een gezellige en genoeglijke avond. Veel mensen maken na afloop ook gebruik van het terras. Wat het eten betreft zijn er nu wel meer mogelijkheden doordat de mensen weer dichter bij elkaar kunnen zijn. De vorige jaren was er noodgedwongen plateservice, maar we hebben nu een buffet. En voor de middagvoorstellingen een lunchbuffet. Iedereen kan weer lekker in beweging.”

Acht keer geweest

Het aanbod van een compleet avondje uit, leidt er ook al toe dat mensen mekaar een arrangement cadeau doen. “Vorig jaar was er een vrouw die met al haar vrienden is gekomen,” noemt Schilstra een voorbeeld. “Ze is acht keer geweest. En ook dit jaar komt ze weer acht keer. Op zo’n avond heb je ook de gelegenheid om eens even lekker bij te kletsen.”

In het programma van dit jaar zijn twee artiesten opgenomen die niet uit Groningen komen, Fay Lovski en Lenny Kuhr. Tangarine wordt daar als Drents duo dus niet bij gerekend. Een greep uit het verdere aanbod: Merijn Scholten, Auke Hulst, Vanderlinde, Erwin de Vries, Edwin Jongedijk, Inge van Calkar en Harry Niehof.

Muziektheater Karnivoale

Kiers en Schilstra betreden zelf ook het podium, Kiers zelfs in twee verschillende formaties. De eerste vier dagen zijn er vijf optredens van het muziektheaterspektakel Karnivoale. De voorstelling is gebaseerd op het verhaal van de Fakir van Oosterwijtwerd, die op zijn oude dag in het dorp kwam wonen in het huis met de naam De Kleine Wereld, samen met zijn vrouw, een kinderboekenschrijfster. “In het stuk gaat de fakir nog één keer met zijn vroegere maten in een oude circustent op pad. Naast het verhaal hebben we er ook zelf muziek bij gemaakt.” Naast Kiers en Schilstra spelen Frank den Hollander, Jan Veldman, Jeroen de Jong en Lielian Tan mee.

Hollander, Kiers en Peter de Haan sluiten Theater Oosterwijtwerd af met vijf voorstellingen in vier dagen van De Bende mit Bendje, dat voor de gelegenheid is versterkt met de muzikanten Wietze de Haan (de zoon van) en Jeroen de Jong.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Voor meer informatie en kaarten: www.tis-podium.nl .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu