Samen met

Entree betalen voor bevrijdingsfestival - stelling van de week

Beeld van een eerder bevrijdingsfestival. Foto archief DvhN

Hoezo moeten mensen in Groningen entree betalen voor het Bevrijdingsfestival? Bandleden van Waterleaf zijn tegen en gaan actievoeren
Lees meer over
Eemsbode

,,Aan het vieren van vrijheid moet geen prijskaartje hangen’’, zegt zangeres Margrieke Hoornstra (29). ,,Veel mensen hebben vast wel 5 euro in de portemonnee. Maar wij vinden het niet gepast. Het is een principekwestie. Het Bevrijdingsfestival moet voor iedereen gratis toegankelijk zijn.’’

Directeur van de Groningse Stichting Vier 5 Mei Ebel Jan van Dijk maakte vorige maand bekend dat voor het festival op de Drafbaan in Groningen dit jaar voor het eerst entreegeld moet worden betaald.

Voor de vijfde dag van de vijfde maand was het bedrag van 5 euro zo bedacht. Het is niet de bedoeling dat bedrag in de komende jaren te verhogen, maar volgens Van Dijk was het entreekaartje wel degelijk noodzaak.

Alles wat wordt ingekocht is 20 tot 30 procent duurder geworden, aldus Van Dijk, die zei dat de verandering van een gratis naar een betaald festival al langer op tafel lag en is versneld door consequenties van corona en kostenstijgingen. Snijden in de productie en ‘komen met een matige programmering en een slecht geborgd verhaal’ (aldus Van Dijk) was geen optie.

Burgemeester Koen Schuiling stuurde onlangs een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken met het verzoek om een financiële bijdrage. Maar die brief is nog niet beantwoord, meldt woordvoerder Hans Coenraads.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu