Samen met

Girlsday: 250 meiden uit Noord-Groningen op pad om hun interesse in techniek aan te wakkeren

Sommige techneuten wisten het wel erg boeiend te vertellen. Foto: EGBERT EUSER

Vijf scholen in Noord-Groningen hebben er vandaag (donderdag 7 april) 250 meiden opuit gestuurd om ze enthousiast te maken voor een baan in de techniek. ‘Een divers team komt sneller tot creatieve oplossingen,’ is de achterliggende gedachte.
Lees meer over
Eemsbode
Noorderkrant

Leerlingen uit het tweede jaar van AOC Terra in Winsum, Het Dollard College in Woldendorp, Het Hogeland College in Uithuizen, Rutger Kopland School in Siddeburen en Theda Mansholt College in Delfzijl gingen best enthousiast op pad. Het was tesloote ook een beetje een dagje uit.

Ze konden kiezen uit opleidingen en bedrijven als Alert, Building, Chemie Park Delfzijl, Engie, Equans, House of Design, Maritime and Energy (opleiding Noorderpoort), MSO (opleiding scheepvaart), Rottinghuis en Stork.

Bij Stork in Delfzijl kregen ze natuurlijk wel te maken met mannen die de uitleg verzorgden over technische zaken als elektromotoren en schakelkasten. Sommige mannen deden dat zo aanstekelijk dat de meiden aan hun lippen leken te hangen.

Slechts 14% van de Nederlandse technici is vrouw. Dat kan zo niet langer, is de algemene gedachte zo langzamerhand. Daarom openen bedrijven op Girlsday hun deuren. De leerlingen maken kennis met de wereld van bèta, techniek en IT. Zij krijgen niet alleen rondleidingen, maar mogen ook zelf aan de slag, in passende werkkleding.

De vacatures liggen in de sector voor het oprapen, sterker nog: 80% van de technische bedrijven verwacht de komende vijf jaar met onvoldoende personeel te zitten. Doodzonde dus, als de helft van de bevolking zich niet aangesproken voelt.

„Mannen kunnen simpelweg niet aan alle vraag voldoen,”verklaart programmaleider Claudia Konert het belang van Girlsday. „Bovendien staan we voor ingewikkelde vraagstukken. Neem bijvoorbeeld de overgang naar duurzame energie. Een divers team komt sneller tot creatieve oplossingen. Vrouwen kunnen in de technieksector dus echt iets toevoegen. Hun aanwezigheid is geen luxe, maar noodzaak.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu