Samen met

Lezing over de Arabische sterrenkunde en haar rol in de islam

M51. Foto: Hans Dekker

De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt op woensdag 13 april om 19.30 uur in Passe Partout in Appingedam een lezing van Rob van Gent voor donateurs en belangstellenden met als titel: ‘De Arabische sterrenkunde en haar rol in de islam’.
Lees meer over
Eemsbode

Van Gent is werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het Departement Wiskunde van de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde.

Het gouden tijdperk van de Islamitische sterrenkunde duurde van de 8ste tot de 18de eeuw. Deels uit godsdienstige motieven en deels vanuit puur astrologische, filosofische en wetenschappelijke belangstelling werden ook in de tot Islam bekeerde gebieden de bewegingen van hemellichamen nauwkeurig bestudeerd en beschreven. Veel inzichten uit de traditionele Islamitische sterrenkunde zijn vandaag nog steeds relevant en worden onder meer toegepast in de regeling van de islamitische kalender, de berekening van de vijf verplichte gebedsperioden en de bepaling van de gebedsrichting (kibla) naar Mekka.

In verband met het aantal beschikbare plaatsen geldt voor niet-donateurs aanmelding via het secretariaat van de stichting SWSE: tenaga2010@live.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu