Samen met

Liefhebbers genieten tijdens Oldtimerdag Leermens

Deze oldtimer tractor werd van alle kanten bekeken. Foto: Bram Noordhuis

Veel bezoekers hebben zaterdag op de bult van Leermens genoten van een tripje van zo’n zeventig, tachtig jaar terug in de tijd.
Lees meer over
Eemsbode

De Oldtimerdag Leermens had een klein beetje last van het koude en regenachtige weer, maar de echte liefhebbers lieten zich er niet van weerhouden om een keur aan oude tractoren te bewonderen. Er stonden zo’n zestig stuks opgesteld op het grote grasveld achter het dorpshuis. Sommige met een complete melkkar of trekkershut aangekoppeld.

Op de doorgaande weg stonden enkele oldtimer auto’s en bijzondere stationaire motoren opgesteld. Eentje diende er om water te verplaatsen en de andere dreef een complete houtzagerij aan. Vanzelfsprekend ontbraken ook de ooit in Appingedam gebouwde Bronsmotoren niet op het appèl.

De machine die het meeste aandacht trok is ook in Appingedam gebouwd, een Borga-dorsmachine uit 1940. Daar was ook de meeste activiteit. Op het door een ander stationaire motor via stoffen riemen aangedreven gevaarte werd de ruim een maand eerder gezichte tarwe gedorst door een groep mannen die precies wisten wat ze deden.

Met allemaal hun eigen specifieke taak. Het publiek kon het proces mooi volgen. Aan de achterkant werd de tarwe opgevangen in zakken en aan de voorkant kwamen de stropakken van het restmateriaal eruit. De machine werd steeds van boven vanaf een ernaast staande kar bijgevuld. Er waren vier wagens met in totaal 2000 schoven tarwe.

Door de harde wind was het een gestuif van jewelste. Gelukkig hadden de mannen die het hardst moesten werken witte stoffen kappen om hun hoofd en nek te beschermen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu