Samen met

Nabestaande Sara Kirby-Nieweg herdenkt haar Joodse familie in Appingedam

Sara met haar vader.

In de synagoge in Appingedam wordt woensdag 4 mei een bijeenkomst gehouden in het kader van de jaarlijkse Open Joodse Huizen dag.
Lees meer over
Eemsbode

Rika Pot vertelt over de struikelstenen voor de 76 door de nazi’s vermoorde Joodse Damsters en Henk Dijkstra werpt een blik op de Joodse geschiedenis van Appingedam.

Centraal staat het verhaal van Sara Kirby-Nieweg over haar familieleden die in de Nieuwstraat hebben gewoond. Toen in 1942 de eerste deportaties begonnen telde Appingedam 82 Joodse inwoners, van wie slechts 6 de oorlog overleefden. Sara, geboren in 1941, was één van hen. Zij was nog geen anderhalf jaar toen haar vader Meijer werd gedeporteerd en in Auschwitz om het leven werd gebracht.

Willemijn Stoppels en Kevin Hassing, voormalige leerlingen van het Eemsdelta College, presenteren een ‘portret’ van Maurits Nieweg, die op 16-jarige leeftijd in Sobibor om het leven is gebracht.

Er zijn twee mogelijkheden om deze bijeenkomst te bezoeken: om 11.00 u enom 13.30 uur. De duur is ongeveer een uur en de deur gaat open vanaf een kwartier voor aanvang.

Na afloop van de middagbijeenkomst bestaat de mogelijkheid een wandeling door Joods Appingedam te maken, met een bezoek aan de Joodse begraafplaats. Onderweg wordt ook stilgestaan bij enkele struikelstenen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu