Samen met

Opening zonnedak bij Galerie Ruigewaert in Garrelsweer

Tjitse Mollema van LOPEC (rechts) en wethouder Meindert Joostens verbinden op symbolische wijze de stroomstekkers met elkaar.  Foto: Bram Noordhuis

Een zonnig feestje, dat was het dinsdag zeker. Terwijl de 244 zonnepanelen al dagenlang volop werkten, verbonden voorzitter Tjitse Mollema van LOPEC en wethouder Meindert Joostens van de gemeente Eemsdelta alsnog op symbolische wijze de stroomstekkers met elkaar.
Lees meer over
Eemsbode

Tijdens het bescheiden feestje waarvoor Garrelsweer en de leden van LOPEC waren uitgenodigd, werd zowel de opening van Galerie Ruigewaert gevierd als de realisatie van het zonnedak.

Tjitske Regnery heette de bezoekers welkom. Zij en haar partner huurden tot vorig jaar een pand in Appingedam, maar het huurcontract liep af. Via via kwam de boerderij van Jan Sjirk Rodenboog aan de Stadsweg op hun pad. Kom maar kijken, had Rodenboog gezegd. Ik ben er niet, maar de sleutel ligt onder de bloempot. Dit tekent de sfeer in het dorp, aldus Regnery. „We voelden ons verwelkomd. Dat de galerie op zondag open is, is geen probleem.”

Er is dus weer een dak belegd met zonnepanelen. De werkgroep Duurzaam Garrelsweer, ontstaan vanuit Dorpsbelangen, werkte graag samen met LOPEC. Marguerite Klein van de werkgroep: „We zijn onder de indruk van de daadkracht van LOPEC.”

500 certificaten snel verkocht

Alle 500 certificaten waren snel verkocht, waarvan zeker de helft aan inwoners van Garrelsweer. Tjitse Mollema bevestigde dat sprake is van een prima samenwerking. „Wij hadden dit kunstje al vaker gedaan en om subsidie te krijgen moet je een coöperatie zijn. Dat is de werkgroep Duurzaam Garrelsweer niet en dat wilde ze ook niet worden. Vandaar dat Garrelsweer ons heeft opgezocht. Op verzoek van Garrelsweer hebben we een investeringsmodel uitgewerkt dat niet alleen financieel interessant is, maar waarbij de opbrengst hoger is naarmate de zon meer schijnt. Veel leuker toch?”

Meindert Joostens feliciteerde beide organisaties en ook de galerie. Hoewel er niet aan valt te ontkomen dat er ook zonnepanelen in het land zullen worden geplaatst, is hij blij met elk dak. „Als iemand een dak weet, laat het alsjeblieft weten.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

Meest gelezen

menu