Samen met

Schoolgebouw Roemte verbouwd en versterkt voor Huisartsenpraktijk Loppersum

Directeur Biense Dijkstra overhandigt bij de ondertekening een tegeltje aan de huisartsen. Eigen foto

Het voormalig schoolgebouw van CBS Roemte krijgt opnieuw een dorpsbestemming. De huisartsen van Huisartsenpraktijk Loppersum ondertekenden de aanneemovereenkomst voor de herontwikkeling met directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma.
Lees meer over
Eemsbode

CBS ‘Roemte’ is in 2016 als een van de eerste gebouwen in de regio ontruimd, vanwege de aardbevingen in het gaswinningsgebied. Met de versterking en verbouwing blijft het historische aanzicht van het pand behouden. De huisartsenzorg van Loppersum en de omliggende dorpen wordt gecentraliseerd, zodat de eerstelijnszorg ook in de toekomst gewaarborgd is.

Het zal even wennen zijn dat de praktijk verdwijnt uit de Stationslaan. Voor de huisartsen en ook voor patiënten, die soms al meer dan 75 jaar hier naar de dokter gingen. Eén patiënt maakte de grap: „Dat is toch wat, ben ik mijn hele leven hier bij de dokter geweest en nou moet ik op mijn ouwe dag weer naar school.” Ondanks de schaalvergroting zal het gemoedelijke van de dorpspraktijk behouden blijven in het nieuwe pand.

Sinds 1946 praktijk familie Booij

„Het doktershuis, gebouwd voor dokter van Hulten in 1890, is vanaf 1946 het praktijkpand van de familie Booij geweest,”, vertelt huisarts Arie Booij. „Nadat ik de praktijk van mijn vader heb overgenomen heb ik er 50 jaar praktijk mogen houden. Hiervan al bijna tien jaar met plezier samen met collega Marten Wierenga. Recent is onze maatschap uitgebreid met twee vrouwelijke collega’s, Liesbeth Hesselink en mijn dochter Janneke Booij. Met een gerust hart vertrouw ik de patiëntenzorg aan hen toe als ik per 1 juli met pensioen zal gaan.”

Het wordt een prachtige locatie voor de voortzetting van de praktijk door de huisartsen Wierenga, Hesselink en Booij. „Aangezien dokter Van Lune heeft aangegeven haar praktijk te zullen beëindigen en aan ons over te dragen, bieden we straks een prachtige plak voor de gehele huisartsenzorg in Loppersum en omliggende dorpen,” aldus Marten Wierenga die veel zin heeft om aan de Wirdumerweg te starten. De ruime huisartsenpraktijk zal plaats bieden aan de huisartsen met dokters- en apothekersassistenten, praktijkondersteuners en andere disciplines.

‘Roemte’, Gronings voor ‘ruimte’, werd in de afgelopen jaren gebruikt om de uitvoerbaarheid van een aantal maatregelen voor aardbevingsbestendig versterken in de praktijk te testen. Aan de achterzijde van het pand is een deel gesloopt, waar een nieuwe uitbreiding voor in de plaats komt.

Deze uitbreiding wordt voorzien van een fundering op staal met een houtskelet opbouw. Het bestaande deel van het gebouw wordt versterkt en van binnenuit geïsoleerd.

Het ontwerp komt van Tandem Vormgeving & Bouwadvies uit Loppersum. Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor de bouwkundige uitvoering en de installatiewerkzaamheden worden verricht door Technisch Expert Jansen uit Uithuizen. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en worden begin 2023 afgerond.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Eemsbode

Nieuws

menu