Vrijwilligers stichting Oud-Winschoten waanden zich op een filmset met authentieke bakkers spullen

Vrijwilligers van stichting Oud-Winschoten hebben deze week authentieke attributen van het voormalig bakkers/snoepwinkeltje van Fröling in beheer genomen.

Aan het interieur van de bakkerswinkel Fröling is doo r de jaren niets veranderd.

Aan het interieur van de bakkerswinkel Fröling is doo r de jaren niets veranderd. Foto: Stichting Oud-Winschoten

De vrijwilligers waanden zich op een filmset toen ze tussen de oude relikwieën liepen. Hoewel de bakkerij al decennialang dicht is, heeft het winkeltje nog niets van de oude glorie verloren. De aloude sfeer is er bewaard gebleven.

Een confrontatie met het verleden. ,,Prachtige, authentieke attributen uit het verleden die horen bij de historie van een bakkerszaak uit de vorige eeuw”, zegt Trijnko Pelgrim, voorzitter van de stichting. ,,We zijn hier erg blij mee. Spijtig is dat we nog steeds geen eigen onderkomen hebben. We hadden de oude bakkerij en snoepwinkel zo weer kunnen opbouwen. Zo hoort het ook. We willen iets tonen aan het publiek.”

Authentieke bakkers attributen notarieel vastgelegd

Met het veilig stellen van de attributen is een notarieel vastgelegde afspraak, daterend uit 1998, tussen de stichting en de familie Fröling ingelost. Afgesproken werd dat als het eeuwenoud pand een nieuwe koper zou krijgen dat de spullen overgedragen moeten worden aan de stichting. Deze bewaard Winschoter erfgoed en andere historische spullen.

De bakkerij annex snoepwinkel was gevestigd aan de Engelsestraat in hartje Winschoten. De bakkerij was in heel Nederland bekend en had talloze grote klanten uit de Randstad. Uit de periode 1930-1945 is de boekhouding bewaard gebleven. Op het lijstje van bewaarde spullen staan oude koektrommels, een houten kassa, vitrinekasten, snoepflessen en houten gebaksdozen.

Winschoten, tweede stad van de provincie, heeft geen museum, dat irriteert

Ook deze spullen gaan voorlopig in depot, waar de stichting al haar spullen in opslag heeft. Al 1,5 half jaar heeft ze geen eigen onderkomen meer. Nadat ze eerder uit de inmiddels gesloopte bibliotheek moesten verhuizen en daarna ook uit het Lucasziekenhuis moesten verkassen heeft ze geen eigen pand meer. In januari komt er wellicht meer duidelijkheid als de gemeente Oldambt weet waar ze de ambtenaren tijdelijk onderdak bieden. Want, het nieuwe gedeelte gaat plat. Alternatieve huisvesting voor de ambtenaren is dan nodig. ,,Mogelijk kunnen we op termijn naar Halte Democratie of in het voormalig PABO pand aan de Stikkerlaan.”

Het irriteert de stichting dat Winschoten geen eigen museum heeft waar de schatten kunnen worden tentoongesteld en de vrijwilligers hun werk kunnen doen. ,,Appingedam heeft drie musea, Winschoten, de tweede stad van de provincie helemaal niets.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu