Armlastig Oldambt heeft toch geld voor zieke bomen en asfalt

De slechte Oudeweg in Drieborg moet nog even wachten op reparatie. Foto: DvhN

Zieke bomen en slechte wegen. De armlastige gemeente Oldambt heeft toch nog een beetje geld gevonden om de ergste nood te lenigen.

Zodra de meerderheid van de raad B&W in november groen licht geeft en de begroting vaststelt, kan een begin worden gemaakt met de Hora Siccamaweg, de verbindingsweg tussen Winschoten en Midwolda. Om veiligheidsreden heeft de gemeente al een maximumsnelheid van dertig kilometer ingevoerd op het traject waar je als automobilist bijna van de weg rolt. Scheuren in overvloed en asfalt dat bolt.

Om alle slechte wegen te herstellen is 25 miljoen euro nodig

Slechte wegen en de noodzakelijke reparaties zullen Oldambt de komende jaren nog veel hoofdbrekens, maar vooral veel geld kosten. Een inventarisatie heeft geleerd dat er voor circa 25 miljoen euro aan de wegen moet worden gespijkerd. ,,Het is niet voor niets dat we in gesprek zijn met de provincie om een oplossing voor dit probleem te vinden”, zegt wethouder Erich Wünker (VVD). Of dat betekent dat Oldambt een financiële bijdrage van de provincie wenst laat de liberaal in het midden.

Oldambt is de komende jaren ook veel geld kwijt aan het ‘opschonen’ van het bomenbestand. Van de in totaal 27.000 bomen is 9000 es. Net als in andere gemeentes is deze boom getroffen door ziekte, waardoor ze massaal afsterven. Om alle essen te vervangen moet 9 miljoen euro op tafel worden gelegd.

Tekort van 2,5 miljoen voor komend jaar weggewerkt

Oldambt gaat de komende jaren door een diep dal, beseft Wünker. ,,We hebben al moeilijke en pijnlijke besluiten genomen. De financiële situatie is zorgelijk. Maar uiteindelijk denken we in 2023 de boel weer op de rit te hebben.” Voor een huishoudboekje met perspectief moet wel 6,5 miljoen euro worden bezuinigd. Voor komend jaar is het tekort van 2,5 miljoen euro weggewerkt door een greep in de algemene reserves te doen. ,,We houden nog vijf miljoen euro over.”

Al over een paar maanden worden de bezuinigingen merkbaar. Zo wordt onder meer het participatiefonds afgeschaft, de mogelijkheden van zorgverzekering Menzis versoberd en de indicaties huishoudelijke hulp kritisch tegen het licht gehouden. De subsidieregeling burgerinitiatieven wordt met ingang van 2021 beëindigd en er is minder budget beschikbaar voor onderhoud van het groen, plantmateriaal en toerisme. Ook is er minder geld beschikbaar voor de gemeentelijke organisatie en wordt de onroerend zaakbelasting verhoogd.

Wünker ziet ook lichtpuntjes. Ondanks de financiële moeilijkheden, zijn er kansen voor de dorpen en wijken. Er wordt flink geïnvesteerd in leefbaarheid via het Nationaal Programma Groningen en de Regio Deal. ,,Klopt, dat is geld uit een andere hoek, maar komt wel onze gemeente en inwoners ten goede.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu