Drijvende kracht Anja Sjoerdsma kan aantallen niet meer aan: Vleermuisopvang Adorp stopt

Anja Sjoerdsma (rechts) vangt al ruim twintig jaar vleermuizen op. Foto: Archief DvhN

Vleermuisopvang Adorp is gestopt met de opvang van nieuwe vleermuizen. Anja Sjoerdsma, de drijvende kracht van de opvang in Adorp, kan de toestroom van verzwakte en verweesde vleermuizen in haar eentje niet meer aan.
Lees meer over
Het Hogeland
Stad

Anja Sjoerdsma begon in 1998 met één verzwakte vleermuis. Tien jaar later ving ze ongeveer tien vleermuizen per jaar op. Vervolgens namen de aantallen toe: in de periode 2016-2018 kwamen ruim honderd per jaar binnen.

In 2019 werden zelfs 222 vleermuizen binnengebracht, veelal kleine, verzwakte en vermagerde dwergvleermuizen die via een kier een huis binnendrongen en de uitweg niet meer vonden.

In de tien jaar daarvoor werden jaarlijkse gemiddeld 81 vleermuizen opgevangen.

De toename wordt toegeschreven aan de toegenomen bekendheid en efficiëntie van de dierenambulances en een grotere bekendheid met vleermuizen bij het grote publiek.

Stichting Vleermuiswerkgroep Groningen zoekt oplossing

Anja Sjoerdsma kan de toestroom van zoveel vleermuizen niet meer in haar eentje aan. Stichting Vleermuiswerkgroep Groningen zoekt daarom naar een een oplossing.

Haar voorkeur gaat uit naar een centrale (tussen)opvang in de gemeente Groningen, liefst met een groep van vrijwilligers. Anja Sjoerdsma wil graag helpen bij het opleiden van de vrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich melden bij Thorhold Souilljee .

Ondertussen worden in Adorp nog wel enkele vleermuizen opgevallen. Deze beestjes zijn in winterslaap.

Nieuws

menu