Een Echte Groeneveld is onbuigzaam. Dat concludeert Gerrit Wolters na bijna tien jaar durende speurtocht naar zijn Groningse wortels

Gertrit Wolters met boek over de Groenevelds. Foto

De Groenevelds waren stijfkoppen en snel op de tenen getrapt. Dat concludeert journalist Gerrit Wolters na een bijna tien jaar durende journalistieke speurtocht naar zijn Groningse wortels. Hij deelt zijn bevindingen in het boek Een Echte Groeneveld is onbuigzaam.

Gerrit Wolters (1945) heeft zijn wortels in Deventer en Zwolle. Hij werkte jarenlang in de dagbladjournalistiek. In 2009 werd hij gegrepen door de genealogie: hij wilde alles van zijn voorouders weten.

Op zoek naar een voor hem onbekende tak van zijn familie - de Groenevelds - kwam hij voor het eerst in zijn leven in Garmerwolde, Bedum, Ellerhuizen, Woltersum, Ter Laan en Ten Boer.

Herenboer Leendert Jans Groenveld

Hij kwam terecht in familiegeschiedenis vol welstand. De Groenevelds bleken te behoren tot de rijkere graanbaronnen en veeboeren van Groningen. Net de rond 1640 in Garmerwolde geboren herenboer Leendert Jans Groenveld (zonder e) als grondlegger.

Om hun bezittingen veilig te stellen, werd vaak zeer beperkte kring getrouwd. Zelfs bloedverwantschap was geen enkele belemmering voor een succesvol en vruchtbaar huwelijk. Het huwelijk tussen Wolters’ betovergrootvader Willem Jans Groeneveld en diens volle nicht Martje Klaassens Wijk resulteerde in maar liefst twaalf kinderen.

De Stille Beving

Het paar woonde in een kop-hals-rompboerderij met 46 hectare grond in Ter Laan, en profiteerde daar in 1880 van de grondverkoop voor de aanleg van de spoorlijn Groningen-Delfzijl via Bedum en Ter Laan.

Diezelfde boerderij speelde meer dan anderhalve eeuw later de hoofdrol in De Stille Bevin g, de documentaire van Piet Hein van der Hoek over het door aardbevingen getroffen gebied rond Bedum. Twee jaar lang werden Annemarie Heite en Albert Ubels, de huidige bewoners van de voormalige ‘Groeneveldboerderij’, gevolgd door 24 camera’s.

(Tekst leest door onder de video)

Verder verhaalt Wolters onder meer over de ‘verboden’ relatie van de orthodoxe Heine van Maar met de vrijzinnig hervormde Jacomina Groenveld, de uiteindelijke teloorgang van de Groenevelds, de merkwaardige ziekte die de Groeneveld-familie al decennia teistert en de onbekende vader van ‘oplopertje’ Martinus Groeneveld.

Het boek Een Echte Groeneveld is onbuigzaam verschijnt bij Uitgeverij Van Warven uit Kampen. ISBN: 978-94-93175-19-8.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland
menu