Provincie probeert kinderen met 'funroutes' op de fiets te krijgen; de primeur is voor Zoutkamp

Met leuke fietsroutes probeert de provincie Groningen kinderen te verleiden meer te gaan fietsen. Zoutkamp heeft de primeur van een speciale kinderfietsroute.

Leerlingen van de Zoutkamperril in Zoutkamp openden de nieuwe fietsroute vrijdag officieel, samen met gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk.

Leerlingen van de Zoutkamperril in Zoutkamp openden de nieuwe fietsroute vrijdag officieel, samen met gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk.

,,Saaaaai!’’ Als jongens van groep 8 tijdens een van de tussenstops tussen de maisvelden bij Houwerzijl door de knieën gaan, wil een van hen wel even kwijt wat hij ervan vindt.

Al gauw roept een tweede: Nee hoor, ‘t is juist leuk! Vooral de wheelies! De rest doet er liever het zwijgen toe. Op twee derde van de 14 kilometer lange fietstocht hebben ze het geluk nog aan hun kant: het waait behoorlijk, maar ze zijn nog droog. Dat lukt vast niet iedereen vrijdag.

Wisselende reacties

De wisselende reacties zijn precies zoals meester Nico Roorda van basisschool Zoutkamperril al voorspelde. ,,Een paar vinden het niks, een paar zijn enthousiast en de rest vindt het waarschijnlijk gewoon leuk.’’

Leerlingen van de school kregen de primeur van de nieuwe kinderfietsroute . Scholieren van groepen 5 tot en met 8 trekken er in groepjes op uit, uitgezwaaid door de olijke trompettist die een eindje meefietst.

Elk groepje wordt begeleid door een leerkracht of een van de tien ouders die dat als vrijwilliger doen. ,,Want het is wel de bedoeling dat je de route met een begeleider fietst om het spel mee te spelen’’, zegt Jolanda Langeland van de provincie Groningen.

Spannende mysteries oplossen

,,Samen kunnen de kinderen onderweg spannende mysteries over boswachter Kos en burgemeester Bruno oplossen door naar verhalen te luisteren en zoek- en doe-opdrachten uit te voeren. De volgende keer dat ze de route rijden, zijn er weer andere vragen. We bieden drie levels aan zodat het telkens leuk blijft. Dat maakt de route uniek.’’

Volgens Langeland zijn losse fietsroutes langs ‘knooppunten’ niet altijd leuk voor kinderen, en is een route met opdrachten of spelletjes in hun ogen na één keer ook al gauw weer ‘saai’. ,,Dat proberen we met de nieuwe route te veranderen. Zoutkamp is een test, bij succes volgen er meer.’’

De route - nog wel langs vaste knooppunten maar zonder drukke hoofdwegen over te steken - is permanent aangegeven met borden, de bijbehorende boekjes liggen op toeristische plekken en zijn te downloaden via de website. Onderweg komen ze horeca en een speeltuin tegen in Ulrum, Houwerzijl en Zoutkamp.

‘Verjaardagsfeestje? Toerist? Prima idee!’

,,Starten kan vanaf elke plek. Iedereen kan op elk moment van de dag aansluiten. Verjaardagsfeestjes? Toeristen van Lauwersoog? Prima idee. Maar hij is vooral opgezet voor kinderen uit de omgeving’’, aldus Langeland.

Leerlingen van Zoutkamperril hielpen ook mee met de voorbereidingen, en drongen aan op een route op papier, in plaats van een app . ,,We mochten aangeven wat we leuk zouden vinden en waar we naartoe wilden. Samen met leerlingen van de vorige groep 8’’, zeggen Jasper, Tijn, Sebastiaan, Jort, Bart en Dennis die met ouder-vrijwilliger Jorn onderweg zijn. Allemaal hebben ze een fiets met extra dikke banden. ,,Om lekker door de modder te crossen.’’ Zomaar een eind fietsen deden ze zelden.

‘Hopelijk maken ze vaker een tochtje’

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66), die de kinderen uitzwaait, zegt dat de fietsroute onderdeel is van HiBike . ,,Daarmee proberen we op allerlei manieren meer mensen en zeker ook meer kinderen op de fiets te krijgen. Naar school, naar de sportclub of vriendjes of vriendinnetjes en dus ook voor de lol. Hopelijk maken ze door deze route vaker een tochtje.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland
menu