'Gemeente en niet 4 mei comité moet herdenkingsmonument Sauwerd verplaatsen'

Het oorlogsmonument in Sauwerd moet wijken voor een weg. Foto DVHN

Het 4 mei comité in Sauwerd vindt dat gemeente Het Hogeland en niet zij verantwoordelijk is voor verplaatsing van het 4 mei-monument in het dorp.
Lees meer over
Het Hogeland

Het monument in het Ranomiplantsoen moet verplaatst in verband met de aanleg van een T-splitsing naar de Provincialeweg N361. Het 4 mei comité heeft een alternatieve plek op het oog maar wethouder Blok wil dat ze aantonen dat er draagvlak voor is. Dat is veel werk en ziet het 4 mei comité niet als haar taak.

,,Het monument is niet van ons of van dorpen in de voormalige gemeente Adorp’’, schrijft ze de gemeenteraad. „Ons comité is in het leven geroepen om puur en alleen jaarlijks bij dat monument een herdenking te organiseren en heeft verder geen bemoeienis met het monument zelf.’’ Het monument - een plaquette in een muurtje - is in 1990 geplaatst toen Adorp onder de gemeente Winsum viel.

Draagvlak

Het 4 mei comité is trouwens wel op zoek gegaan naar draagvlak door enquêtes neer te leggen bij de dorpswinkel en bij de ledenvergadering van Dorpsbelangen. Daar reageerden een beperkt aantal mensen op en kwamen suggesties voor een alternatieve locatie. Het comité vindt dat ze zo voldoende werk heeft verzet voor iets waar ze niet over gaat, zegt voorzitter Geert Mollema. Ze willen inhoudelijk aan de slag met de herdenking die dit jaar voor de 75ste keer plaats vindt.

Vlaggenmast en verlichting

De wethouder krijgt binnenkort te horen wat de nieuwe locatie is. ,,Wij vragen de gemeente om deze plek rolstoeltoegankelijk te maken, en elektriciteit, een vlaggenmast en verlichting te plaatsen. Dat is niet onze taak, maar de taak van de gemeente’’, zegt Mollema. De gemeente, die graag wil dat er 4 en 5 mei mei-herdenkingen plaats vinden, zou hen juist moeten ondersteunen en ontzorgen.

Het comité wil graag dat het monument pas na 5 mei wordt verplaatst zodat de 75ste landelijke herdenking nog wel in het Ranomiplantsoen plaats kan vinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu