Heerenveense stichting koopt oud schoolgebouw in Zoutkamp en wil er drie woningen realiseren

Foto: Google Street View

De gemeente Het Hogeland heeft het oude schoolpand aan de Wilhelminastraat in Zoutkamp verkocht. De nieuwe eigenaar, Stichting DBF uit Heerenveen, wil drie woningen in het pand uit 1873 realiseren.
Lees meer over
Het Hogeland

Stichting DBF richt zich op herbestemming van karakteristieke gebouwen. Enkele jaren geleden al liet ze haar oog vallen op het oude schoolgebouw in Zoutkamp. Een gebouw dat volgens haar een bijdrage levert aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving.

Nieuwe bestemming als wooncomplex

Samen met de gemeente is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Dat wees uit dat een nieuwe bestemming als wooncomplex een haalbare kaart is.

De wooneenheden zijn bedoeld voor woningzoekenden die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en die te weinig verdienen voor een koophuis.

De bouwkundige staat van het oude schoolgebouw is matig. Restauratie van het pand is daarom noodzakelijk. Deze wordt gefaseerd uitgevoerd.

Bestemmingsplan wijzigen

De gemeente Het Hogeland is bereid het bestemmingsplan te wijzigen. Zij verwacht, net als DBF, dat restauratie en herbestemming bijdragen aan de leefbaarheid en de economie van Zoutkamp.

Daarnaast heeft de gemeente vertrouwen in DBF. De stichting realiseerde al een een multifunctioneel gebouw in Kloosterburen. In het oude schoolgebouw aan de Hoofdstraat zitten nu onder meer een huisartsenpraktijk, een opbaarruimte en een jeugdsoos.

Openbare lagere school tot 1981

Het gebouw aan de Wilhelminastraat was tot 1981 in gebruik als openbare lagere school. Daarna nam een peuterspeelzaal haar intrek in het pand aan de Wilhelminastraat.

De peuterspeelzaal vertrok in 2016. Sindsdien staat het pand leeg. Al maakt toneelvereniging Dukdalf nog altijd gebruik van een ruimte in de oude school. Zij moet op termijn op zoek naar een ander onderkomen. Ze wordt daarbij geholpen door de gemeente en DBF.

Eigendom De Laatste Eer

Een deel van het pand is eigendom van uitvaartvereniging De Laatste Eer. Zij gebruikt dat deel als aula. Dat deel is niet in de koop begrepen.

Nieuws

Meest gelezen

menu