Het Hogeland, Eemsdelta en Westerkwartier krijgen vijf 'slimme laadpleinen'

Foto: gemeente Het Hogeland.

De gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Westerkwartier realiseren vijf slimme laadpleinen. De laadpleinen zijn ‘slim’ omdat elektrische auto’s hier niet alleen opladen, maar in de toekomst ook elektriciteit terug gaan leveren.
Lees meer over
Het Hogeland
Eemsdelta
Westerkwartier

‘Zo helpen de laadpleinen bij het opvangen van pieken en dalen in het net’, schrijven de gemeenten.

De laadpleinen komen in Uithuizen, Bedum, Zuidhorn, Loppersum en Middelstum. Naar verwachting kunnen eigenaren van elektrische auto’s er vanaf komend voorjaar gebruik van maken.

Op de slimme laadpleinen laden elektrische auto’s op met duurzame energie uit zon en wind die in de buurt is opgewekt. De gemeenten ontvingen voor de ‘proeftuin Slimme Laadpleinen’ subsidies van de provincie Groningen en van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

21 laadpunten

Op de vijf slimme laadpleinen komen in totaal 21 slimme laadpunten te staan: acht in Eemsdelta, acht in Het Hogeland en vijf in Westerkwartier.

In de gemeente Eemsdelta komt het slimme laadplein bij de Albert Heijn in Loppersum en bij sporthal ‘Hippolytushal’ in Middelstum. In Het Hogeland komt er een bij sporthal ‘De Mencke’ in Uithuizen en een bij het sportcomplex in Bedum. In het Westerkwartier krijgt het slimme laadplein een plek achter het gemeentehuis in Zuidhorn, op het P+R-terrein aan de noordzijde van het spoor.

Deelauto’s en ‘vehicle to grid’

De elektrische deelauto’s van Energiecoöperatie EIK uit Kantens hebben straks een vaste standplaats op de laadpleinen in Uithuizen en Bedum, gemeente Het Hogeland. Op het slimme laadplein in Zuidhorn komt een speciale laadpaal waarmee ervaring op wordt gedaan met het ‘vehicle to grid’ principe. Daarbij kunnen elektrische auto’s niet alleen opladen, maar ook ontladen, op momenten dat het gunstig is voor het lokale net.

Nieuws

menu