In 2050 alle dorpen en wijken in Het Hogeland aardgasvrij. Gemeente vraagt inwoners en ondernemers om mee te denken

Een brandende gaspit in een fornuis. Foto: ANP/ROB ENGELAAR

De gemeente Het Hogeland wil in 2050 alle woningen en bedrijfsgebouwen zonder aardgas verwarmen. Dat is ook landelijk besloten, maar de grote vraag is: hoe valt dat te realiseren? De gemeente houdt daarom van 13 tot en met 31 oktober een onderzoek onder inwoners en ondernemers. Zij kunnen hun eventuele zorgen uiten en laten weten welke dingen ze belangrijk vinden.
Lees meer over
Het Hogeland

De antwoorden worden verwerkt in een visie, waarin staat hoe dorpen en wijken het beste aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Elke gemeente in Nederland moet zo’n visie maken, waarna de uitvoeringsplannen worden gemaakt per dorp en wijk. Die plannen worden samen met de inwoners van het dorp of wijk en met lokale verenigingen gemaakt. De gemeente wil nu graag al weten hoe er over dit onderwerp wordt gedacht.

‘We willen als college de stap naar aardgasvrij het liefst samen met de Hogelandsters maken. Daarom vragen we onze inwoners en ondernemers om mee te denken over hoe we dit het beste kunnen doen en aan te geven waar we op moeten letten’, legt wethouder Kristel Rutgers uit. ‘Want alleen samen kunnen we de weg naar aardgasvrij wonen en werken op een goede manier inslaan.’

Vragenlijst

Eerder dit jaar hield de gemeente al interactieve bijeenkomsten over aardgasvrij wonen met lokale energiecoöperaties, dorpsverenigingen, huurdersverenigingen en woningcorporaties. Tot en met 31 oktober kunnen inwoners en ondernemers uit de gemeente de vragenlijst invullen. Onder de deelnemers verloot de gemeente tien houten serveerplanken met Hogelandster kaasjes.

Nieuws

Meest gelezen

menu