Nieuw onderzoekschip van NIOZ voor de Waddenzee wordt in Lauwersoog gebouwd

De Adriaen Coenen. Foto: Next Generation Shipyards.

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Next Generation Schipyards in Lauwersoog tekenden dinsdag het contract voor de bouw van een nieuw onderzoeksschip voor de Wadden dat in het voorjaar van 2022 in de vaart worden genomen onder de naam ‘Adriaen Coenen’.
Lees meer over
Het Hogeland

De opdracht tot bouw van het schip is Europees aanbesteed en daarom is het ‘bijzonder te noemen dat de opdracht in het Noorden is gevallen’, laat Next Generation Shipyards weten.

De boot moet voldoen aan belangrijke ontwerpeisen die haar geschikt maken om op ondiep water te varen en met regelmaat op de zandplaten van het Wad te kunnen staan. De zandplaten op het Wad vallen dagelijks droog door de aanwezigheid van eb en vloed. De getijdebeweging geeft verschil in waterstand van soms meer dan drie meter.

Het schip krijgt afmetingen van 19 bij 5 meter met een maximale diepgang van 1 meter en wordt voortgestuwd door 2 motoren met waterjets.

Duurzaam

De motoren voldoen volgens Next Generation Shipyards aan de nieuwste uitstooteisen. ‘Door gebruik van duurzame HVO-brandstof is er geen uitstoot van CO2 uit fossiele brandstoffen. Door uitlaatgas nabehandeling is ook de stikstofuitstoot minimaal’.

De Adriaen Coenen heeft een laag brandstofverbruik en ook bij het ontwerp van de systemen is ‘gelet op beperking van het energieverbruik door onder andere warmteterugwinning, Ledverlichting, bewegingsschakelaars, zonnepanelen en isolatie’.

Bemanning + twaalf personen

Op de boot kunnen naast bemanning nog twaalf personen als wetenschappers, onderzoekers en passagiers mee. Voor onderzoek is het schip uitgerust met apparatuur die de bodem kan scannen en in de zeebodem kan kijken en met instrumenten voor monstername en onderzoek.

Nieuws

Meest gelezen

menu