RWE neemt Magnum energiecentrale in Eemshaven over van Vattenfall

De Magnumcentrale. Archieffoto: Bram Noordhuis

RWE gaat de energiecentrale Magum van Vattenfall overnemen. Het is de bedoeling dat de gasgestookte centrale door de inzet van waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de transitie van de elektriciteitsproductie in Nederland.
Lees meer over
Het Hogeland

Daarmee moet de Eemshaven uitgroeien tot een toonaangevende energie- en waterstofhub in Noordwest-Europa. De centrale is al zo goed als geschikt om waterstof als brandstof te gebruiken. Met de overname is een bedrag gemoeid van 500 miljoen euro.

Bod op windpark

Roger Miesen van RWE: „De Magnum energiecentrale is een ultramoderne centrale die vrijwel klaar is voor de productie van waterstof. In combinatie met onze bestaande elektriciteitscentrale in de Eemshaven, kan RWE het Eemshavengebied ontwikkelen tot één van de meest toonaangevende energie- en waterstofhubs in Noordwest-Europa. Zo willen we, aangevuld met het offshore windpark Hollandse Kust West, dat ook voorziet in 600 megawatt elektrolysecapaciteit en waarvoor RWE een bod heeft uitgebracht, de decarbonisatie (terugdringing van CO2-uitstoot, red.) van de industrie in Nederland actief ondersteunen en op deze manier bijdragen aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.”

De elektriciteitscentrale, met een vermogen van 1.4 gigawatt, staat dicht bij de reeds aanwezige elektriciteitscentrale van RWE in de Eemshaven. Dit is een met steenkool en biomassa gestookte elektriciteitscentrale met een capaciteit van 1.560 megawatt. Een voordeel van het dichtbij elkaar staan van de centrales is dat ze de bestaande infrastructuur kunnen delen.

Gascentrale is geschikt voor waterstof

Dankzij het specifieke ontwerp van de Magnumcentrale, is deze geschikt om op groene waterstof te gaan draaien. De centrale kan technisch geschikt gemaakt worden om waterstof mee te stoken (tot 30%) of zelfs volledig over te gaan op deze brandstof als vervanging van aardgas. Zodoende zal de Magnumcentrale een belangrijke speler zijn bij het CO2-vrij maken van de Nederlandse energiesector. Bovendien wordt hiermee de waterstofinfrastructuur in de provincie Groningen verder uitgebreid. RWE is hier ook al actief met het project ‘Eemshydrogen’.

Sopna Sury, de baas van de waterstoftak van RWE: „Met de overname van de Magnumcentrale in de Eemshaven versterken wij het project Eemshydrogen. Hier willen we grootschalige productie van groene waterstof mogelijk maken zodat het betaalbaar wordt. Groene waterstof speelt een belangrijke rol in het decarboniseren van de industrie en is dan ook onmisbaar voor het doen slagen van de energietransitie.”

RWE ontwikkelt sinds 2020 Eemshydrogen, een innovatief project in de Eemshaven voor de milieuvriendelijke productie van waterstof. Als onderdeel van de aanbesteding voor het offshore windpark Hollandse Kust West VII, wil RWE ook elektrolysers bouwen met een totale capaciteit van 600 megawatt.

Eemshavengebied kan CO2-negatief worden

Met behulp van nieuwe technieken is in de toekomst de afvang en opvang van koolstof mogelijk, doordat de Magnumcentrale en de Eemshavencentrale dicht bij de Noordzee en de voormalige aardgasvelden liggen. ‘Dit zal zorgen voor een neutrale CO2-uitstoot in het gebied,’ verwacht RWE, ‘waarschijnlijk zelfs voor een negatieve CO2-uitstoot.’ RWE hoopt dan ook de vereiste steun van de overheid te krijgen om dit technisch, politiek en economisch haalbaar te maken.

Momenteel ontwikkelt Gasunie in hetzelfde gebied LNG terminals (vloeibaar aardgas). Deze kunnen extra worden ondersteund door bijvoorbeeld warmte die wordt geleverd door de elektriciteitscentrales van RWE.

De verwachting is dat de overname rond eind september 2022 is afgerond. Een ander onderdeel van de overname betreft een zonne-installatie met een capaciteit van 5.6 megawatt die op hetzelfde terrein is gevestigd. RWE neemt al het personeel dat werkt bij de Magnumcentrale over van Vattenfall. De overname moet onder meer nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van Vattenfall.

Nieuws

Meest gelezen

menu