Rommelige Schouwerzijlsterweg in Winsum moet aantrekkelijk worden: autoluw en meer recreatie

Een van de karakteristieke gebouwen aan de Schouwerzijlsterweg, de gymzaal van karatevereniging Katsu. Foto: DVHN

De Schouwerzijlsterweg in Winsum moet een groene, recreatieve uitstraling krijgen. Dat vindt gemeente Het Hogeland.
Lees meer over
Het Hogeland

De weg moet autoluw worden en aantrekkelijk voor wandelaars (Pieterpadders) en fietsers. Auto’s en landbouwverkeer zouden over een nieuwe weg over bedrijventerrein Het Aanleg moeten rijden. Daar moet langs het Omsnijdingskanaal een nieuwe doorgaande route komen die minder bochtig is dan de huidige weg op het terrein.

De Schouwerzijlsterweg is rommelig. Er staan karakteristieke panden als een oude gymzaal en het voormalig slachthuis dat door de kanovereniging wordt gebruikt. Er liggen woonboten in het Winsumerdiep maar voorbijgangers zien het water nauwelijks omdat eigenaren er schuttingen, heggen en bergingen hebben gebouwd.

Gemeentewerken gaat verhuizen

Verder staan er oude bedrijfsgebouwen zoals Gemeentewerken en de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Gemeentewerken wil graag uitbreiden maar verhuist in de toekomst wellicht ook naar een andere plek.

De rioolwaterzuivering stamt uit 1975 en zou wel willen verhuizen naar het sportveld, naast de NAM-locatie even verderop aan de Schouwerzijlsterweg. Die locatie is de gemeente trouwens ook een doorn in het oog omdat het wordt gebruikt als opslagplaats.

Het Aanleg uitgebreid met voetbalvelden Viboa

Een van de eerste maatregelen in het gebied is de uitbreiding van bedrijventerrein Het Aanleg met de voormalige voetbalvelden van Viboa. Als dat gebeurt, wil de gemeente ook het eerste deel van de Schouwerzijlsterweg aanpakken. Uitvoering van de andere plannen kan nog wel even duren.

De visie op het gebied is tot stand gekomen in overleg met bewoners en ondernemers. De gemeenteraad stelde gisteravond 50.000 euro beschikbaar om de eerste plannen verder uit te werken.

Nieuws

Meest gelezen

menu