Stichting Oude Groninger Kerken houdt online-lezing over kerkstrijd in Ulrum

Foto: Omke Oudeman Foto: Omke Oudeman

Op donderdag 21 mei organiseren Uitgeverij Passage, De Stichting Oude Groninger Kerken en schrijver Marcel de Jong een online lezing over de kerkstrijd in Ulrum uit 1834.
Lees meer over
Het Hogeland

De kerkstrijd ontstond destijds door dominee Hendrik de Cock. Tijdens de lezing wordt aandacht besteed aan waarom deze kerkstrijd ook als een emancipatiebeweging van de allerarmsten wordt gezien. Daarnaast wordt er op de lezing stilgestaan bij het belang van de gebeurtenis voor de Nederlandse geschiedenis. ‘Geïnspireerd door de strijd van De Cock en zijn aanhangers nam Thorbecke de vrijheid van onderwijs, godsdienst en meningsuiting op in de grondwet van 1848. Zo stonden de afgescheidenen aan de wieg van het moderne Nederland,’ aldus Annemieke Woldring van Stichting Oude Kerken.

Museum

De lezing vindt ook plaats op 25 juni en 23 juli. Deze vinden plaats in het kader van de oprichting van het museum 1834 in Ulrum, dat waarschijnlijk in 2022 geopend zal worden. Ze vervangen de eerder geplande rondleidingen die vanwege de coronamaatregelen niet door kunnen gaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu