Waddenvarkens koopt slagerij in Uithuizermeeden: 'We gaan straks ook zelf slachten'

Edwin en Petra Spa in 2015. Foto: Annemieke Klijnstra

Ze hadden al een boerderijwinkel en stonden ook al twee keer in de week met hun vlees op de Vismarkt in Groningen. Binnenkort runnen Edwin en Petra Spa van Waddenvarkens uit Uithuizermeeden een slagerij. Ze hebben de plaatselijke slagerij overgenomen. ,,We gaan daar zelf slachten”, kondigt Petra Spa aan.
Lees meer over
Het Hogeland

Nu slacht Waddenvarkens alleen zijn kippen zelf, want die hebben ze ook. ,,De varkens gaan na een jaar scharrelen op ons drie hectare grote terrein in Meerstad naar het slachthuis. Daarna krijgen we het vlees terug om het zelf uit te benen. Vervolgens zorgen we voor de verdere verwerking van het vlees. Straks gaan we ook slachten.”

Perfecte timing

De Spa’s werden er door een vertegenwoordiger van het project Dynamiek aan het lint op het gewezen dat de slagerij in hun dorp te koop stond. De timing was perfect. De varkensboeren overwogen namelijk al sterk de boerderijwinkel in Uithuizermeeden te verbouwen en uit te breiden. Juist, omdat ze graag alles zelf willen doen.

Eerst nog verbouwen

Overigens is het nog even wachten voordat het zover is. De deal is weliswaar beklonken maar de slagerij in de Bergmastraat is nog niet klaar voor de familie Spa. Eerst moet nog het een en ander verbouwd worden.

Die verbouwing betreft vooral de winkel. ,,Een nieuwe toonbank, een nieuwe vloer, nieuwe tegeltjes aan de wand”, zegt Petra Spa. ,,Verder brengen we de voorpui terug in oude stijl - twee ramen in plaats van één - en trekken we de voorpui van het bijbehorende woonhuis bij de winkel.”

De Waddenslager

De verwachting is dat De Waddenslager in maart zijn deuren opent. De slager zal niet alleen de eigen varkens - gefokt met een Duroc-beer (,,een vleesvarken”) en een Bonte Bentheimer-zeug (,,zo’n varken vet snel”) - en kippen verkopen, maar ook rundvlees en lammeren van andere boeren uit de regio.

Zoals de Spa’s nu ook al doen. ,,Met dit verschil dat we nu diepgevroren vlees verkopen en straks vers vlees hebben.”

De boerderijwinkel houdt op te bestaan. ,,Maar we denken er wel over na de boerderij open te houden voor excursies of iets dergelijks. Zodat mensen wel kunnen blijven zien waar hun vlees vandaan komt”

Nieuws

Meest gelezen

menu