Waterkwaliteit in omgeving zuivering bij Wehe-den Hoorn weer 'voldoende op orde'

De waterkwaliteit in de omgeving van de waterzuivering bij Wehe-den Hoorn is weer ‘voldoende op orde’. Dat meldt waterschap Noorderzijlvest twee weken nadat per ongeluk ongezuiverd afvalwater in het oppervlaktewater werd geloosd.

De monumentale Hunsingosluis (voorgrond).

De monumentale Hunsingosluis (voorgrond). Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Het ongezuiverde afvalwater belandde in het weekend van 10 en 11 juli in het oppervlaktewater, nadat de zuivering van het waterschap bij Wehe-den Hoorn werd getroffen door een stroomuitval (en een niet werkende noodstroomvoorziening).

De zuivering was hierdoor enige tijd buiten werking.

Keerschuif bij gemaal dicht

Waar de te hoge hoeveelheid schadelijke bacteriën donderdag al was verdwenen, was het zuurstofgehalte van het water, dat vanaf Wehe-den Hoorn naar het Lauwersmeer en vanaf daar op zee wordt afgevoerd, nog niet op niveau. Om het herstel daarvan - een natuurlijk proces te versnellen - werd in het Hunsingokanaal de keerschuif bij het gemaal H.D. Louwes bij Zoutkamp een aantal nachten dicht gezet. Hierdoor kon het gemaal het water sneller naar het Lauwersmeer afvoeren.

‘Waterkwaliteit weer voldoende op orde’

Met succes. ‘De waterkwaliteit is weer voldoende op orde’, laat het waterschap maandag in een persbericht weten. Het heeft daarom de ‘calamiteit afgeschaald’. De stremming bij de keerschuif bij gemaal H.D Louwes is per direct opgeheven.

In de loop van de week wordt bepaald of de waterkwaliteit bij Strand Zoutkamp ook voldoende hersteld is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland
menu