Winsum allermooiste dorp van Nederland. 'Je hebt Giethoorn, maar nu dus ook Winsum'

De vlaggen hangen uit in Winsum. Het dorp is volgens de ANWB het allermooiste dorp van Nederland.

Dorpsgids Jan Bijsterveld met de beker van het Mooiste Dorps van Nederland.

Dorpsgids Jan Bijsterveld met de beker van het Mooiste Dorps van Nederland.

Supertrots is Anna Veldhuis (55) op de benoeming. Ze is eigenaar van Eetcafé J&A in Winsum, midden in het dorp en pittoresk gelegen aan het Winsumerdiep. De eerste toeristen zitten bij haar op het terras achter een kopje koffie. Binnen vergadert de Ondernemersvereniging. Want deze ‘prijs’ moet gevierd.

Door de Duitsers opgeblazen

,,Kijk om je heen’’, zegt Veldhuis. Ze heeft zicht op De Boog. In Winsum een begrip. Het is de voetgangers- en fietsersbrug midden in het dorp die twee oude wierden - Winsum en Obergum - met elkaar verbindt.

De brug die in de oorlog werd opgeblazen om de opmars van de Duitsers te stoppen en die na de oorlog in ere is hersteld. ,,En even verderop hebben we de Jeneverbrug.’’ Een kenmerkend hoogholtje - een hoge brug zodat schepen er onderdoor kunnen - die zijn naam te danken heeft aan de twee kroegen die aan weerszijden van het Winsumerdiep lagen.

Anna Veldhuis woont bijna al haar hele leven in Winsum. ,,Ik zie bijna niet meer dat het zo’n mooi dorp is. Het is zo vanzelfsprekend. Maar sinds we dit café hebben, kijk ik er met andere ogen naar. Onze gasten, veel Pieterpadders en fietsers, zeggen: ‘Jeetje wat is het hier mooi!’ Ik kijk dan met hun ogen en denk: Ja, dat is ook zo. Het is hier prachtig.’’

De ANWB schreef de verkiezing begin dit jaar uit. ,,In Frankrijk is een boek met de mooiste dorpen van Frankrijk. Dat wilden we ook voor Nederland’’, zegt Ad Vonk van de ANWB. Vanaf morgen ligt het Nederlandse exemplaar in de winkels waarin vijftig dorpen uitvoerig worden beschreven.

Aardbevingen omgezet in een voordeel

,,Winsum is verkozen tot mooiste maar ook die 49 andere zijn prachtdorpen en het bezoeken waard.’’ Winsum won van Elsloo, Oisterwijk, Hollum en Urk. Vooral vanwege de gemoedelijkheid, aldus de jury, het haventje, de diversiteit aan bouwstijlen, de monumenten, het stadse winkelaanbod en de goeie kroegen.

Dat Winsum de ANWB-prijs wint, is voor een groot deel te danken aan de ondernemers, zeggen inwoners. Zij hebben de laatste jaren hard gewerkt om het dorp nieuw leven in te blazen. Winsum kende een uitgestrekt winkelgebied en had veel leegstand. Plaatselijke middenstanders hadden geen opvolgers en het is moeilijk concurreren met internet. Door de aardbevingen was er extra geld om winkeliers te laten verhuizen of om hun pand op te knappen. Meerdere maakten er gebruik zodat er weer een compact, levendig en knus centrum is ontstaan.

Het komt toch nog goed in het rampjaar van corona

Het allermooiste dorp van Nederland. Winsum gaat het vieren. Er komen twee grote tenten bij het dorpsplein waar een pubquiz wordt gehouden. Het dorp wordt versierd, er is gebak, er komen springkussens en extra dorpsrondleidingen.

Met corona leek het een rampjaar te worden. Maar doordat veel Nederlanders in eigen land op vakantie gaan en door het mooie weer is het toch nog goed gekomen. Ook in Winsum. De camping staat meer dan vol, de B&B’s zijn bezet en de terrassen zijn geliefd. De dorpelingen die er zitten, bestellen nog een koffie of biertje. En als er bekenden langskomen, gaat steevast de hand omhoog. ,,Moi!’’ ,,Moi!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland
menu