Woningen aan het water op oude Heiploeg-terrein in Zoutkamp: 'Het is toch gek dat een dorp met vier waterwegen geen woningen aan het water kent'

Op het voormalige Heiploeg-terrein mogen woningen aan het water worden gebouwd. Foto: Vereniging Dorpsbelangen Zoutkamp

Op het oude Heiploeg-terrein in Zoutkamp mogen woningen aan het water van het Hunsingokanaal gebouwd worden.

Die toezegging kreeg de Vereniging Dorpsbelangen Zoutkamp tijdens een gesprek met een delegatie van de gemeente Het Hogeland. De delegatie stond onder leiding van dorpencoördinator Marja Eiekenaar. „Met deze toezegging gaat een lang gekoesterde wens in vervulling,” zegt voorzitter Daan Oostindiën van dorpsbelangen. „We zijn er eigenlijk al acht jaar mee bezig. Het is toch gek dat een dorp met vier waterwegen geen woningen aan het water kent.”

Royale kavels

Het is de bedoeling dat het wat royale kavels worden, zo tussen de vijf en tien stuks. „Als alles goed loopt, willen we dat er in de toekomst ook woningen achter deze eerste rij worden gebouwd. In totaal kunnen er zo’n twintig tot dertig woningen staan. Het is een vrij groot perceel dat er al vijftien tot twintig jaar ongebruikt bij ligt.”

Dat er behoefte aan woningen is in Zoutkamp, maakte een woensdag gepresenteerd rapport van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen duidelijk. Op de vraag of er meer huizen in het dorp moeten worden gebouwd antwoordde liefst 90 procent van de respondenten met ‘ja’.

In het dorp staat eigenlijk nooit een huis te koop

„Er is echt vraag naar woningen in het dorp,” weet Oostindiën. „In de afgelopen jaren zijn er veel huurwoningen gesloopt en minder teruggebouwd. Daardoor worden mensen die graag in het dorp willen wonen gedwongen ergens anders naartoe te gaan. Dat heeft tot krimp geleid. Het zegt eigenlijk al veel dat er in het dorp eigenlijk nooit een huis te koop staat.”

Schetsen in oktober

Oostindiën is blij met de veranderde houding van de gemeente. „Jarenlang zijn er diverse plannen gemaakt, is er veel gelobbyd en is er voor én achter de schermen geprobeerd om beweging te krijgen in onze woningmarkt. Nu is er dankzij al die inspanningen en de nieuwe visie op wonen van de gemeente ook eindelijk ruimte voor ons.”

In oktober komt de gemeente met een aantal schetsen. „Dan gaan we gezamenlijk werken aan de detailinvulling van het plan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland
menu