Samen met

Eerste lustrum en opening eerste zonnedak van Ec Durabel in Zuidwolde

Openingshandelingen door wethouder Kristel Rutgers (l) en Willem Kootstra (r). In het midden voorzitter Arnold Simons Eigen foto

In de stralende zon vierde Energiecoöperatie Durabel Noord- en Zuidwolde zaterdag 23 april ’s middags haar eerste lustrum en kon het eerste postcoderoosproject “Wolddak 1” van start gaan.
Lees meer over
Noorderkrant

Op het terras van de grote woonboerderij van Huugh en Alette Bons was het een gezellige drukte van dorpsgenoten en genodigden uit de omgeving. Arnold Simons, voorzitter van Durabel memoreerde de drie doelen die 5 jaar geleden werden gesteld. Zelf of samen groene stroom maken of groen inkopen, voor dat “samen” kwamen we nu bijeen. Verder, groen vervoer, daarvoor hebben we een elektrische deelauto in gebruik in samenwerking met het Waddenfonds en EIK, de energiecoöperatie in Kantens. En als derde doel: 20% minder gasverbruik in 5 jaar.

Of dit bereikt werd is niet duidelijk, maar met het verkrijgen van de Proeftuin Aardgasvrij Zuidwolde, die 4 miljoen Euro rijksbijdrage opleverde, moet dat in de eerstkomende jaren veel meer kunnen worden. De projectleider van de proeftuin is Michiel Mulder. Hij stelde zich voor en bood een insectenhotelletje met zonnepaneeltjes aan. Arnold Simons memoreerde dat het een kronkelige weg was geweest om dit eerste zonnedak van de grond te krijgen. Hij is erg blij dat 16 van de 66 leden zondelen hebben gekocht en het dak mogelijk maakten. Een van de deelnemers is Willem Kootstra, 94 jaar, hij kocht zelfs 8 zondelen, hoe jong kun je zijn! Hij werd naar voren gehaald en vond het erg leuk om samen met wethouder Kristel Rutgers het dak te mogen openen. Kristel Rutgers vond dit zonnedak een mijlpaal in de activiteiten die Zuidwolde laat zien, en prees de samenwerking met Zuidwolde die zeker resultaten zal blijven afwerpen. Samen ontstaken zij symbolisch een elektrische waakvlam, en meteen zag je de eigen groene elektronen stromen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

menu