Samen met

Inwoners Bedum en omgeving betrokken bij verkoop gemeentehuis Bedum

Het voormalig gemeentehuis in Bedum staat in de verkoop. Foto: DVHN

Het voormalig gemeentehuis in Bedum wordt verkocht. Vanwege de wens van de gemeenteraad om ook maatschappelijke meerwaarde te beoordelen bij de verkoop, wordt er – naast de prijs – ook op kwaliteit geselecteerd.
Lees meer over
Noorderkrant

Hiervoor heeft het college een plan van aanpak vastgesteld. De gemeente Het Hogeland moet bezuinigen. Eén van de maatregelen om te bezuinigen is het verkopen van het gemeentehuis in Bedum. Dat heeft het college in oktober 2021 besloten. Er is gekozen voor een openbare verkoop.

Bij het aanbod van kopers wordt niet alleen gekeken naar het bod zelf maar ook naar de invulling die zij voor ogen hebben. Het gebouw moet een maatschappelijke meerwaarde krijgen voor het dorp. De gemeente kan maatschappelijke meerwaarde niet voor de inwoners bepalen. Daarom wordt de inwoners van Bedum en omliggende dorpen gevraagd aan welke invulling zij behoefte hebben. Die wensen worden meegenomen bij de verkoop.


De mogelijkheden voor de invulling van het gebouw zijn niet onbeperkt. Daarom is een lijst gemaakt met bestemmingen die in de praktijk haalbaar zijn. Alle huishoudens in Bedum en omliggende dorpen krijgen in de eerste helft van juni een brief met een unieke code. Met deze code kunnen zij online de lijst van mogelijke bestemmingen in volgorde van voorkeur zetten. Deze gebruikt de gemeente om een zogenaamde ‘toetsingskader’ te maken. Het betekent niet dat potentiële kopers alleen in aanmerking komen als zij de meest gewilde bestemming realiseren. Met het toetsingskader geeft de gemeente potentiële kopers die plannen hebben voor de meeste gewilde bestemming een grotere kans op het kopen van het pand.


Naast de input van de inwoners kijkt het college bij het verkopen van een gemeentehuis naar een goede prijs voor het gebouw en of de bestemming past in de planologische voorwaarden.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

menu