Samen met

Leesfeest bij opening schoolbibliotheek sws Noorderlicht in Baflo

De bibliotheek werkt als een magneet. Eigen foto

Leerlingen van sws Noorderlicht in Baflo hebben donderdag zingend hun nieuwe Bibliotheek op school geopend.
Lees meer over
Noorderkrant

Er was dan ook echt wat te vieren, want de bibliotheek heeft een prachtige eigen plek binnen de fusieschool. Sws Noorderlicht is de vierde school in de gemeente Het Hogeland die dit jaar een eigen bibliotheek heeft gekregen.

Met het programma de Bibliotheek op school zetten scholen, de bibliotheek en de gemeente in op het vergroten van de leesvaardigheid, het leesplezier en de mediawijsheid van leerlingen. „Lezen is een vaardigheid die je bij elk vak, en trouwens je hele leven, nodig hebt,” vertelt leesconsulente Michelle Knot van Biblionet Groningen. „Wie goed kan lezen, kan de wereld beter begrijpen. Maar lezen gaat niet vanzelf, daar moet je in investeren. Het is belangrijk om leerlingen te laten ervaren dat lezen leuk kan zijn. Dat doen we met de Bibliotheek op school.”

Opvallend is het kleurrijke Makkelijk Lezenplein in het bibliotheeklokaal. „Alle leerlingen kunnen gebruikmaken van de Makkelijk Lezen-collectie, maar die is vooral fijn voor kinderen die niet zo van lezen houden of omdat ze er moeite mee hebben. Een meisje met dyslexie uit groep 6 liep er meteen naartoe: ‘Die kan ik wél lezen!’ riep ze. Ja, daar word ik blij van.”

Michelle adviseert en werkt samen met het team van Noorderlicht en de vrijwilligers in de schoolbibliotheek. Elk jaar stelt ze samen met de school een plan op met taal- en leesdoelen en activiteiten. „Aan het eind van het jaar bespreken we het resultaat en maken we een plan voor het volgende jaar. En dat werkt. Je ziet leerlingen groeien.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

Meest gelezen

menu