Samen met

Onthulling kunstwerk De Wilde Zwanen van Jan van der Zee in Uithuizen

De openingshandeling door de wethouder en de drie leerlingen. Eigen foto

Op de locatie van De Nieuwe School In Uithuizen is woensdag het kunstwerk De Wilde Zwanen van Jan van der Zee onthuld.
Lees meer over
Noorderkrant

Dat gebeurde door wethouder Eltjo Dijkhuis, samen met drie leerlingen van de drie scholen, Eline van der Ploeg, Renas al Mohammed en Julia van der Molen. Samen openden zij het raam voor prinses Elsa, waardoor zij ‘De Wilde Zwanen’ langs zag vliegen.

In het gebouw zijn sinds 2019 de Rooms Katholieke Basisschool De Schelp, Christelijke Basisschool Koning Willem-Alexander en OBS Brunwerd gehuisvest. Daarnaast hebben ook de kinderopvang en Gewoon Bijzonder voor kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand er onderdak.

Betrokken dorpsgenoten

In de afgelopen jaren hebben een aantal betrokken dorpsgenoten zich in een werkgroep sterk gemaakt voor het behouden voor de toekomst en het restaureren en herplaatsen van het kunstwerk op deze plek,zoals de kunstenaar het ooit bedoeld heeft: voor kinderen. ‘Het meenemen van dit kunstwerk naar de nieuwe school is ook een mooi voorbeeld voor de jeugd’, meent de werkgroep.

Jan van der Zee is een van de meer gerenommeerde leden van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg. „Het kunstwerk heeft oud-leerlingen leren kijken naar kunst,” vertelde Erik Boerma, één van de initiatiefnemers.

De directies en de schoolbesturen van de drie scholen hebben enthousiast meegewerkt aan de herplaatsing. De nieuwe plaats van het kunstwerk op de nieuwe school is bepaald samen met architect Francine Neerhof Oving. De steen van de nieuwe school past prima bij het tegelmozaïek.

Voordat het zover was heeft de werkgroep heel wat stappen moeten zetten. De gemeente heeft bijgedragen, net als de toenmalige Culturele Raad Eemsmond. De Bond van Heemschut heeft professioneel ondersteund. Noorderlicht heeft het informatiebord verzorgd. Er zijn fondsen geworven bij ’t Nut, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rabobank. Via een crowdfundingsactie hebben dorpsgenoten en oud-leerlingen de zaak rond gemaakt.

De restauratie en herplaatsing is door Van Sabben Tegelwerken uitgevoerd.

Sprookje

Bij de onthulling hebben alle kinderen ter ere van het behoud van dit kunstwerk het boekje De wilde Zwanen gekregen. Het sprookje van Hans Christiaan Andersen is herschreven door Kunny Luchtenberg, schrijfster van kinderboeken, het is geïllustreerd door beeldend kunstenaar Linda Bouter en gedrukt door Sikkema uit respectievelijk Uithuizen, Roodeschool en Warffum. Een echt Hogelands product.

In zijn toespraak dankte wethouder Dijkhuis allen voor hun inzet. Het kunstwerk kan onderdeel worden van wandel-, fiets- of kunstroutes en daarmee ook het toerisme bevorderen. De komende generaties kunnen weer van het kunstwerk genieten. Of zoals een van de docenten al schreef, ‘we genieten met elkaar elke dag van dit prachtig kunstwerk. Wat mooi dat het is gelukt’.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

menu