Samen met

Petra Nijdam van 's Heeren Loo in Bedum reist af naar Hongarije. Vrijwillig 12-uurs diensten draaien in het grensgebied Oekraïne

Petra Nijdam neemt vanzelfsprekend ook etenswaren en water mee. Eigen foto

Petra Nijdam werkt in de zorg, bij ’s Heeren Loo in Bedum. De laatste weken bood ze echter hele andere hulp. Ze vertrok op 19 maart namelijk voor een week naar de grens tussen Hongarije en Oekraïne, om ter plekke hulp te gaan bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Op 11 april ging ze terug voor nog eens 2,5 week.
Lees meer over
Noorderkrant

Doordat zij twintig jaar geleden als vrijwilliger heeft gewerkt in het oosten van Hongarije, 125 kilometer van de grens met Oekraïne, spreekt zij het Hongaars goed. In Hongarije heeft zij gewerkt als begeleider op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Petra: „Daar gaat toch altijd mijn hart naar uit.” Zij heeft in die periode vrienden voor het leven gemaakt en met trots vertelt ze dat ze sinds drie jaar zelfs een petekind heeft: de kleindochter van haar Hongaarse vrienden.

Geen moment getwijfeld

Petra heeft geen moment getwijfeld om af te reizen naar de grens met Oekraïne. Haar werk bestond uit 12-uurs diensten draaien achter de balie van de stationsrestauratie op het station in het Hongaars Záhony, het eerste treinstation vanuit Oekraïne. Naast ervoor zorgen dat mensen eten en drinken kregen, hielp ze ook met het halen van treinkaartjes. In heel Europa mogen de vluchtelingen gratis reizen met het openbaar vervoer. Ook hielp ze met vertalen op het moment dat Hongaarse collega’s geen Engels of Duits spraken. En ze zorgde er samen met andere vrijwilligers voor dat de mensen die een nacht wilden blijven slapen, een slaapplek kregen in een school vlak bij het station.

Tweede reis

Petra was amper thuis, of ze plande al een tweede reis. Petra: „Aangezien een week voor mijn gevoel niet voldoende was, heb ik dankzij geweldige collega’s en managers op het werk kunnen regelen dat ik maandag 11 april voor ruim 2,5 week terugga naar Záhony om daar weer te helpen.”

Haar collega’s begonnen samen met cliënten spontaan een paaseitjesactie om haar geld mee te kunnen geven. Ook kreeg Petra van ’s Heeren Loo mondkapjes en beschermingshandschoenen mee om te doneren. Petra: „Ik ben erg blij dat ik vanuit het werk de mogelijkheid krijg om dit te gaan doen, collega’s gaan mijn werk tijdelijk overnemen en ik kreeg van mijn leidinggevende direct alle medewerking.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

menu