Samen met

Reuzenoctopus De Kraak vertelt deze zomer in Pieterburen over de relatie tussen mens en natuur

Een schaalmodel van De Kraak door Peter Musschenga.

In Zeehondencentrum Pieterburen kunnen bezoekers zich vanaf 16 juli onderdompelen in een bijzondere wereld vol verhalen over de soms liefdevolle en soms onstuimige relatie tussen mensen en de wereld van de zee- en kustnatuur.
Lees meer over
Noorderkrant

De Kraak, een mythische reuzenoctopus, neemt ze mee op reis door een abstract schelpenlandschap, langs tien verschillende animatiefilms. Deze animatiefilms vertellen grappige, ontroerende en soms spannende verhalen over bijzondere ontmoetingen tussen mensen en onderwaterwezens. Ze leren ons iets over hoe we als mensen om kunnen gaan met de zee, de Wadden en de kust.

Als je in de schelpen van De Kraak kruipt, waan je je voor even in de onderwaterwereld van de Waddenzee. Je wordt omgeven door onderwatergeluiden en kijkt naar sprookjesachtige zeeverhalen. In deze omgeving word je als vanzelf aan het denken gezet over hoe we als mensen verbonden zijn met de natuur van de Waddenzee.

Onderwaterverhalen

Deze bijzondere installatie vol onderwaterverhalen past heel goed bij Zeehondencentrum Pieterburen. In het centrum ligt steeds meer de nadruk op leren over de relatie tussen mensen, dieren en planten van de Wadden. De zeehond zou je kunnen zien als icoon van de Waddenzee. Als we weten hoe het met de zeehonden in de Waddenzee gaat, dan vertelt ons dat ook heel veel over hoe het met het hele Waddengebied gaat.

De Kraak, te zien tot en met 18 september, is een initiatief van Productiehuis Spinbarg, dat de verbeelding wil stimuleren en mensen met andere ogen naar hun omgeving wil laten kijken. Zo wil Spinbarg mensen bewust maken van de landschappelijke en (cultuur)historische waarde van die omgeving. Daarbij wordt zoveel mogelijk de verbinding gezocht tussen beeldende kunst, film, landschap, geschiedenis en (immaterieel) erfgoed.

Rondreizende installatie

Pieterburen heeft de première van De Kraak. Eind september reist De Kraak aan boord van Scheepsatelier Eestroom naar Dokkum, Leeuwarden, Harlingen en Zwolle. Vanaf november is De Kraak een jaar lang te bezoeken in Ecomare op Texel. Later volgt in ieder geval nog het Landesmuseum Natur und Mensch in het Duitse Oldenburg.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

Meest gelezen

menu