Samen met

Tentoonstelling Juliana – een leven in poppen

Tentoonstelling Juliana – een leven in poppen in Verhildersum Eigen afbeelding

Van 1 mei tot en met 31 oktober is Juliana – een leven in poppen te zien in Het Koetshuis van Museum Borg Verhildersum in Leens ]. Juliana van Oranje-Nassau verzamelde als prinses en later als koningin ongeveer 650 poppen. Uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag zijn 65 poppen geselecteerd voor de tentoonstelling.
Lees meer over
Noorderkrant

De poppen, filmbeelden en foto’s maken van deze tentoonstelling een tour langs de historische gebeurtenissen van de 20e eeuw. Ook kleine, persoonlijke momenten in het leven van koningin Juliana worden uitgelicht: zij beleefde als vorstin en als mens een bewogen eeuw.

De poppen in de tentoonstelling zijn een spiegel van het leven van Juliana. Ze vertellen over haar jeugd, haar studietijd, haar huwelijk en de oorlogsjaren. De poppen vertellen het verhaal van een actieve, onafhankelijke vrouw, die dicht bij de mensen stond. Ze kreeg poppen van hooggeplaatste, internationale persoonlijkheden zoals koning Harald van Noorwegen en Eleanor Roosevelt, maar ook van burgers uit binnen- en buitenland, bijvoorbeeld als verjaardagscadeau of voor haar sociale inzet.

Bij de tentoonstelling hoort een rijk geïllustreerd boek over Juliana en haar poppen. De schrijvers Bauke Boersma, Fabian Busch, Victoria Asschenfeldt, Elke Tetterode Ravenstein en Trudy Rosa de Carvalho hebben elk op hun terrein een bijdrage geleverd.

Juliana – een leven in poppen is in samenwerking met vier musea in Nederland en Duitsland tot stand gekomen. Dankzij ondersteuning van het Mondriaan Fonds, het Kulturraum Erzgebirge-Mittelsachsen en de expertise van de musea is een reizende tentoonstelling ontstaan. In Museum Borg Verhildersum is de tentoonstelling voor het laatst te zien.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Noorderkrant

Nieuws

menu