Hockeyclub Winschoten kan na groot onderhoud aan het veld de komende vijf jaar weer uit de voeten

Hockeyclub Winschoten (HCW) krijgt de komende vijf jaar niet de beschikking over een nieuw kunstgrasveld. De gemeente Oldambt kiest voor groot onderhoud.

Oldambt trekt geld uit voor renovatie van kunstgrasveld HCW.

Oldambt trekt geld uit voor renovatie van kunstgrasveld HCW. Shutterstock

Het was de bedoeling om circa drie ton te investeren in een nieuw veld, maar de gemeente is zo armlastig dat voor een alternatief is gekozen en dat luidt: groot onderhoud. Als het weer een beetje meezit en de aannemer het dit jaar nog kan inplannen moet het veld er nog voor de jaarwisseling weer piekfijn bijliggen.

Groot onderhoud het hoogst haalbare

De hockeyclub beseft dat groot onderhoud op dit moment het hoogst haalbare is en legt zich bij die optie neer. Ze wil wel van de gemeente de toezegging dat niet alleen het veld wordt opgeknapt, maar ook dat bijvoorbeeld het hek- en houtwerk en de slagplanken, die doorschietende ballen moeten tegenhouden worden vervangen. Deze zijn verrot en het hekwerk ondeugdelijk met scherp uitstekende delen.

Het huidig veld is in 1990 aangelegd, de toplaag in 2009 vervangen, maar al met al voldoet het veld niet meer aan de veiligheidseisen. Als het veld niet wordt opgeknapt staat de nationale hockeybond (KNHB) spelen niet meer toe. ,,En dan is het over en uit voor de vereniging”, meent HCW bestuurslid Annuska Timmer. Spelers vertrekken naar andere clubs en dan is het voortbestaan van de ruim 90-jarige vereniging, met ruim tweehonderd leden, in gevaar.

Wethouder Erich Wünker (VVD) zegt dat de gemeente in eerste instantie ruim 42.000 euro opzij legt voor groot onderhoud en de volgende vier jaren telkens 5800 euro per jaar uittrekt voor onderhoud.

De vraag is: is er voldoende geld voor onderhoud

Bij de hockeyclub zijn ze er nog niet zo zeker van dat het gereserveerde geld toereikend is. Wünker meent dat het wel goed komt. ,,Dat gereserveerde geld moet voldoende zijn om het veld te onderhouden en er de komende vijf jaar op te kunnen spelen. Die garantie hebben wij van de aannemer gekregen.” Ter illustratie, voor onderhoud van het veel groter complex van voetbalvereniging WVV wordt jaarlijks 7000 euro uitgetrokken. ,,En dat lukt prima”, volgens Wünker.

Dat de hockeyclub het nu verstandig acht om niet vol te gaan voor een nieuw kunstgrasveld heeft ook te maken met het feit dat HCW met voetbalvereniging Bato en korfbalvereniging Korwi in gesprek is om een Omni sportcomplex aan te leggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu